Editura Evenimentul si Capital

Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu finanțare Regio

Autor: | | 0 Comentarii | 223 Vizualizari

Domul Romano-Catolic din Timișoara, a doua catedrală ca importanță din oraș, va fi reabilitat cu finanțare din Regio - Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate prin Ministerul Dezvoltării, Administrației și Fonduriloe Europene - AM POR (98% din valoarea eligibilă a proiectului) este de 21.316.962,01 lei (4.811.955,31 euro).

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a semnat joi, 4 mai, contractul de finanţare pentru „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano–Catolice din Timișoara și a împrejurimii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.

Domul Romano-Catolic din Timișoara se găsește în Piuața Unirii și a fost construit în stil baroc austriac. Catedrala Episcopiei Romano-Catolice este una dintre cele mai valoroase clădiri de patrimoniu din Timişoara, fiind clasificată ca monument istoric de importanţă naţională. Este un remarcabil monument de artă barocă vieneză, din patrimoniul căruia fac parte, deopotrivă, mobilierul, orga, ceasul sau sistemul de clopote. Planul bisericii este în formă de cruce, cu o singură navă centrală, conturată de stâlpi din care pornesc arcele de susţinere ale bolţii semicilindrice. Mecanismul ceasului a fost realizat de timişoreanul Martin Kidl, în 1764, iar primele clopote au fost comandate în 1754 de episcopul romano-catolic Francisc Anton Engl, la atelierul lui Josef Steinstock din Buda

Proiectul, care are o implementare de 51 de luni, va fi realizat prin Regio, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Lucrările vor consta în conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise  care are o suprafață totală de 1.490 mp., dar și a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care sunt înmormântate acolo. După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori). (Foto: Adrian Pîclișan)  

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:38 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate