Editura Evenimentul si Capital

Igor Dodon decorează separatiști și trupe ruse de ocupație. Pulsul Planetei.

Autor: | | 2 Comentarii | 878 Vizualizari

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, care a atins plafonul de creștere în opinia publică și a început să intre pe panta descendentă, nu mai știe ce să mai facă ca să șocheze și să se menține în atenția publică.

Ultima decizie a sa a fost aceea de a îl invita la Chișinău pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, trimisul special al Președintelui rus Vladimir Putin pentru conflictul din Transnistria și, totodată co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse în Republica Moldova, în ciuda mesajului explicit al Ministerului de Externe de la Chișinău că participarea acestuia la festivitățile de împlinire a 25 de ani de ocupație rusă în regiunea separatistă este indezirabilă.

Mai mult, în afara faptului că gestul lui Dodon – care se vrea unul de reconciliere înainte de soluționarea conflictului cu ocupantul rus și separatiștii nistreni – este unul de frondă la adresa veteranilor, văduvelor și urmașilor celor care au murit pe Nistru, în urma războiului din 1991-1992, Președintele prorus al Republicii Moldova a decis să-i și decoreze pe cei implicați în conflict din toate părțile, participând și la manifestările programate la Tiraspol cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea “operaţiunii de menţinere a păcii”. „Pentru prima dată în 25 de ani de la războiul transnistrean eu planific să particip la manifestări comune în Transnistria. Președintele Moldovei niciodată nu a participat la asemenea evenimente. Mai mult ca atât, eu planific să decorez militarii moldoveni, cei transnistreni, dacă vor dori, și pacificatorii ruși cu distincțiile de stat a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon. Aparatul Președinției a precizat că distincțiile nu vor fi înmânate la Tiraspol, ci la Chișinău.

Mai trebuie amintit că, acum două săptămâni, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță a avut o întrevedere cu viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, la care cel din urmă a anunțat intenția de participare a unei delegații din Federația Rusă la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru, solicitând asigurarea unui „coridor verde” pentru oficialii ruși. În replică, autoritățile Republicii Moldova au comunicat că vizita este inoportună cu această ocazie și că, în nici un caz, un convoi oficial militar nu este acceptat în spațiul aerian al Republicii Moldova, cu atât mai puțin să aterizeze direct la Tiraspol.

Trebuie amintit că la Chișinău schimbul de replici între MAE, Premierul Pavel Filip dar în special președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și vicepremierul Dmitri Rogozin este unul extrem de viu și contondent. Rogozin a afirmat că vine la Tiraspol în orice formulă, forțând toate regulile diplomatice, după ce a transmis autorităților de la Chișinău, după adoptarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse, că ar trebui să-și aducă aminte ce a pățit Georgia în 2008, când și președintele Saakashvili ceruse retragerea trupelor ruse din regiunile separatiste, cu referire directă la războiul rusogeorgian și tentativa de a ocupa Tbilisiul de către trupele ruse. Amenințarea cu utilizarea forței este reprobabilă și condamnată la nivel internațional.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate