Editura Evenimentul si Capital

Istoria Revoluţiei, la un pas de a fi rescrisă: detenţie pe viaţă pentru Ceauşeşti. Iliescu: E o făcătură mizerabilă

RZV_7100
Autor: | | 196 Comentarii | 6179 Vizualizari

DOCUMENT SENZAŢIONAL. Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi publicaţia electronică Lumea Justiţiei susţin că se află în posesia unui decret semnat de Ion Iliescu pe 25 decembrie 1989 prin care preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale comută pedeapsa capitală aplicată în acea zi cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu în detenţie pe viaţă.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş (preşedintele organizaţiei) a prezentat un document care ar putea rescrie istoria revoluţiei din decembrie 1989.Decretul, obţinut dintr-o sursă neprecizată în posesia căreia s-ar afla şi varianta originală, prevede comutarea în detenţie pe viaţă a pedepsei cu moartea aplicată cuplului Ceauşescu pe 25 decembrie 1989 prin sentinţa Tribunalului Militar Excepţional, înfiinţat cu o zi înainte tot prin semnătura lui Ion Iliescu.Conform documentului prezentat, motivul avansat de Ion Iliescu, auto-intitulat "preşedinte interimar al României", este ajutorul oferit de Nicolae Ceauşescu pentru "stoparea vărsării de sânge prin ordine ferme date trupelor de securitate". Ipoteza e şocantă în condiţiile în care chiar sentinţa de condamnare la moarte a Ceauşeştilor stipula că dictatorul a dat ordine să se tragă în civili.Iată textul decretului prezentat de Teodor Mărieş:"Preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, asigurând interimatul funcţiei de preşedinte al României, examinând dosarul nr. 1/P/1989 şi sentinţa Tribunalului Militar Excepţional, pronunţată astăzi, 25 decembrie 1989, luând în considerare faptul că în vederea stopării vărsării de sânge condamnatul Ceauşescu Nicolae a luat parte activă la încetarea luptelor din partea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat în acest sens, decretează:1. Se comută pedeapsa capitală privindu-l pe condamnatul Ceauşescu Nicoale la detenţie pe viaţă2. Se comută pedeapsa capitală privind pe condamnată Ceauşescu Elena la detenţie pe viaţă3. Dispoziţiile articolelor 1 şi 2 nu aduc nicio altă atingere dispoziţiilor sentinţei numărul 1 din 25 decembrie 1989 privind susnumitii condamnaţi"Sursa: Lumea Justiţiei, www.luju.roÎntre pronunţarea sentinţei capitale şi execuţia cuplului Ceauşescu nu a trecut decât o jumătate de oră. Cu alte cuvinte, ipoteza redactării decretului în acest interval e aproape exclusă.Ce motiva ar fi avut însă Ion Iliescu să pregătească un astfel de decret, ale cărui dispoziţii n-au fost niciodată aplicate? Acceptând autenticitatea, încă neconfirmată, a documentului prezentat de Asociaţia 21 Decembrie şi Lumea Justiţiei, Teodor Mărieş a avansat trei ipoteze :

  • "Ion Iliescu a aşteptat un ordin din străinătate, cel mai probabil de la Moscova. A trasat sarcina înfiinţării unui tribunal militar excepţional, dar a pregătit şi al doilea document pe care l-ar fi folosit dacă primea un ordin"
  • "Ion Iliescu nu a avut deplină încredere în victoria revoluţiei şi atunci s-a gândit să-şi asigure spatele"
  • "Ion Iliescu n-a fost sigur că cei de la Târgovişte îl vor ucide pe Ceauşescu şi atunci a scris acest decret care i-ar fi salvat propria piele în caz că se întâmplă ceva şi comandantul suprem se întorcea la Bucureşti"
Pentru conformitate, EVZ prezintă o filă din declaraţia olografă dată de Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei, pe 20 februarie 2009. Semnătura, prezentă şi în decretul invocat mai sus, pare să aceeaşi.Sursa: Marius Mioc, mariusmioc.wordpress.com UPDATE: Aflat la Craiova, într-o conferinţă, fostul preşedinte Ion Iliescu a catalogat dezvăluirea Asociaţiei 21 Decembrie drept o" făcătură mizerabilă" şi a spus că se gândeşte chiar să-l dea în judecată pe Teodor Mărieş. În acelaşi ton a negat autenticitatea documentului şi omul său de încredere, Gelu Voican Voiculescu. Mâna dreaptă a lui Ion Iliescu în timpul evenimentelor din decembrie 1989 susţine că actul este "o aiureală". "Ştiu exact ce s-a întâmplat atunci. Nu contează că semnătura seamănă, când ea putea fi preluată de undeva cu copy-paste", spune Voican Voiculescu, considerând că cei care au creat şi publicat acest document "nu-i vor binele" lui Ion Iliescu.Ce spun Cazimir Ionescu, Petre Roman, Stelian Tănase sau Iosif Boda puteţi citi în ediţia de mâine a EVZ.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Anchete EVZ

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate