DOCTOR EVZ: Lamaia va poate irita gatul

DOCTOR EVZ: Lamaia va poate irita gatul

Va raspunde Margareta Stoica, medic ORL, Centrul de Foniatrie "Opera Romana", Bucuresti.

Cristian, 26 ani: Am senzatia ca am ceva in gat de cateva zile si imi vine sa tusesc mai mereu pentru a indeparta obiectul respectiv. Am observat in urma cu doua zile ca incep sa-mi pierd si vocea. Ce ar putea fi? De asemenea, este indicat sa mananc lamai goale?Probabil ca aveti o inflamatie a cailor respiratorii superioare (laringo-traheita), posibil de natura virala. Daca va pierdeti vocea, ar fi cazul sa vedeti un specialist ORL, care va va vedea corzile vocale. Doar medicul va va indica un tratament mai complex, cu aerosoli si inspiratii locale cu vitamina A.

Daca vocea se remediaza si ramaneti doar cu senzatia de „jena in gat”, atunci ar trebui sa urmati un tratament antiinflamator simplu cu paracetamol si vitamina A, drajeuri. Aceasta din urma unge caile respiratorii.

Nu mai mancati lamaie simpla, pentru ca poate fi iritanta. Mai degraba amestecati-o in ceai. Este indicat sa beti, oricum, mult ceai, pentru a va hidrata si a combate senzatia „de jena in gat” pe care o descrieti. Evitati pentru o perioada alimentele condimentate, care pot fi si ele iritante.

Ne puteți urmări și pe Google News