DNA, sub conducerea lui Kovesi, ocoleşte contractele dintre firmele lui Ghiţă şi SRI | Operaţiunea „Noi suntem Statul!”

DNA, sub conducerea lui Kovesi, ocoleşte contractele dintre firmele lui Ghiţă şi SRI | Operaţiunea „Noi suntem Statul!”

O amplă investigaţie a jurnalistei Sorina Matei scoate în evidenţă legăturile de afaceri dintre firmele lui Sebastian Ghiţă şi SRI, pe vremea când era condus de Florian Coldea şi George Maior. Relaţiile, susţine Sorina Matei pe site-ul ei, nu erau deloc dezinteresate, aducând drept dovezi contractele atribuite de SRI firmelor lui Ghiţă şi vacanţele exotice plătite de acestea, în care apăreau constant Florian Coldea şi George Maior împreună cu familiile. În perioada 2015-2017, DNA a deschis cinci dosare penale pe numele lui Sebastian Ghiţă, acuzându-l de de spălare de bani, de trafic de influenţă, constituire de grup infracţional organizat, dare de mită, instigare la abuz în serviciu, infracţiuni de folosire a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui automobil fără permis. Deşi unele din speţe includ sau invocă operaţiuni financiare derulate prin firmele „Grupului Asesoft”, care au avut de-a lungul timpului contracte cu SRI, niciunul dintre dosare nu include şi nu investighează şi tranzacţiile cu SRI ale respectivelor firme anchetate de procurori.

 

În prima parte, Sorina Matei scrie despre „2007. O controversată istorie transpartinică şi primul incident. Sebastian Ghiţă, identificat «călcâiul lui Ahile» al echipei de conducere a SRI, George Maior – Florian Coldea”.

Pe 4 cctombrie 2006, George Maior este validat director al SRI. Cu mai bine de un an înainte, Florian Coldea fusese numit, de Traian Băsescu, prim adjunct al SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme, în 2007, Sebastian Ghiţă avea doar 29 de ani, iar „Grupul Asesoft” începuse să devină un contractor privilegiat al instituţiilor de stat, primele contracte din bani publici primindule încă din anii 2001, în zona informatizării administraţiei centrale şi locale.

Primul contract cu MApN

În 2005, Asesoft International, firma mamă a „Grupului Aesoft”, deţinută de Ghiţă şi familia sa, câştigă un prim contract cu MApN, furnizând „părţi şi accesorii pentru calculatoare”. George Maior era atunci, fost secretar în MApN, senator PSD şi preşedinte al Comisiei de Apărare al Senatului României.

În 2007, după numirea lui Maior în fruntea SRI, în timpul unei lupte teribile pentru controlul SRI, suprapusă peste suspendarea din mai 2007, principala structură de informaţii a României ar fi încheiat pe bani publici şi un alt prim contract cu o firmă a „Grupului ASESOFT”

Petrecere la Acapulco

După încheierea acestui contract, potrivit unor surse, Ghiţă, alături Maior, s-ar fi deplasat în SUA, la invitaţia administraţiei republicane americane.

După vizita în SUA, Maior, Ghiţă şi ceilalţi care îi însoţeau s-ar fi oprit în Acapulco- Mexic, unde ar fi petrecut câteva zile. Surse susţin că respectiva călătorie în SUA şi Mexic ar fi fost suportată de Ghiţă, prin una dintre firmele grupului Asesoft, iar costurile ar fi dorit să le deconteze ulterior chiar din bugetul SRI. După revenirea în ţară, având în vedere că mai multe persoane ar fi cunoscut că serviciul încheiase un prim contract cu una dintre firmele „Grupului ASESOFT”, iar după încheierea contractului a urmat deplasarea în SUA şi Mexic, SRI ar fi anulat licitaţia şi contractul iniţial încheiat cu firma „Grupului ASESOFT” de teama unui scandal public şi a unui potenţial denunţ la DNA.

Maior neagă deplasarea

Surse din Justiţie au confirmat că în 2007 au existat discuţii privind un potenţial denunţ la DNA pe numele conducerii SRI. Potenţialul denunţător, martor la acea vreme într-un alt dosar DNA care viza alţi reprezentanţi SRI, ar fi dorit să spună procurorilor despre un contract şi deplasări ale conducerii SRI, însă denunţul nu s-a mai materializat. Dar adversarii echipei Maior - Coldea îl identificaseră deja pe Sebastian Ghiţă ca pe o vulnerabilitate, un veritabil „călcâi a lui Ahile”. Deşi mai multe surse au confirmat „incidentele” de atunci, Maior a infirmat informaţia potrivit căreia în 2007 ar fi călătorit în SUA şi Mexic cu Ghiţă.

Vacanţa din Seychelles se lasă cu alt contract pentru ASESOFT

În continuarea anchetei sale, Sorina Matei trece în „2010, Februarie: Sebastian Ghiţă cu Florian Coldea în vacanţă în Seychelles pe banii Asesoft International, firma familiei Ghiţă”, pentru ca să precizeze: „2010, Iulie: După vacanţă, Asesoft International furnizează echipamente hardware, audio video, servere, computere, dispozitive de stocare, de citire şi echipamente de reţea pentru SRI”.

În 2014, SRI, sub conducerea echipei Maior-Coldea, recunoştea oficial că în 2010, la trei ani de la primul contract, că a mai atribuit şi un al doilea contract, prin procedura licitaţiei deschise şi având acelaşi obiect- furnizarea de produse, aceleiaşi firme a familiei Ghiţă.

Distracţie la Disneyland

„După ce a primit 1,22 milioane de euro din bani publici de la SRI, Asesoft International plăteşte şi vacanţa familiilor Ghiţă, Maior şi Coldea la Disneyland, în 2014”, mai scrie Sorina Matei .

Între 10 şi 14 Octombrie 2012, după referendumul de suspendare al preşedintelui Băsescu, Maior, Coldea, soţia sa, soţii Ghiţă şi apropiaţi ai acestora îşi petrec câteva zile de concediu într-o vilă de lux din Toscana. Este momentul când şefii SRI îl sfătuiesc pe Sebastian Ghiţă să intre oficial în politică şi să devină parlamentar.

Achiziţii de la şapte firme

SRI a recunoscut, în martie 2017, că a atribuit, în perioada 2005-2017, mai multe contracte firmelor din „Grupul Asesoft”, în valoare totală de 4,57 milioane de euro. Cel mai mare contract de furnizare a fost atribuit de SRI printr-o excepţie prevăzută de la aplicarea prevederilor legale pentru că „îndeplinirea” lui de către o firmă controlată de Sebastian Ghiţă ar fi „necesitat impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale”. Majoritatea contractelor atribuite de SRI din bani publici către „Grupul ASESOFT” au inclus furnizare de echipamente tehnice şi de software pentru SRI, inclusiv componente pentru interceptări, şi au fost clasificate. Ele au fost încheiate de SRI cu şapte firme din cele 53 ale „Grupului Asesoft”.

Textul integral îl găsiți pe www.sorinamatei.ro