DNA cere condamnarea fostului ministru Darius Vâlcov la o pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim

DNA cere condamnarea fostului ministru Darius Vâlcov la o pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim

Procurorii DNA au cerut pedepse cu închisoarea orientate spre maxim pentru fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, precum şi pentru ceilalţi patru inculpaţi în dosarul tablourilor fostului demnitar, pe care procurorii îl acuză că le-ar fi procurat în scopul spălării banilor obţinuţi prin trafic de influenţă şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Decizia Instanţei supreme nu va fi una definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători.

„În 2009, Darius Vâlcov, în calitate de primar (n.r. - al municipiului Slatina) a acceptat promisiunea unui comision de 20 la sută pentru reabilitarea reţelelor de apă din cinci localităţi, respectiv peste 15 milioane de lei din contracte de peste 78 de milioane. (...) Cerem condamnarea inculpaţilor la pedepse cu executare, orientate spre maxim”, a declarat procurorul de şedinţă al DNA. 

Darius Vâlcov i-a acuzat în data de 4 septembrie pe procurorii DNA, într-o declaraţie la Instanţa supremă, că l-ar fi pus să recunoască fapta de trafic de influenţă, în schimbul unei pedepse de trei ani cu suspendare. Acesta mărturisește însă că, după aceea procurorii au extins urmărirea penală şi pentru spălare de bani.        

El a arătat că procurorul de caz i-a propus două variante, prima - un acord de recunoaştere a faptelor, în schimbul pedepsei de trei ani cu suspendare şi a doua - extinderea urmăririi penale pentru spălare de bani, percheziţii pentru a căuta tablouri în locuinţa unde locuia sora sa, în Elveţia, susţinerea propunerii de arestare preventivă şi continuarea campaniei care se făcea în presă împotriva sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vâlcov a precizat că a cerut să vorbească cu superiorii procurorului de caz – „domnul Popoviciu şi doamna Kovesi” - lucru care s-a şi întâmplat - iar cei doi i-au dat garanţii că „târgul” este agreat „de sus până jos”.

„Mi-am dat seama că am fost înşelat cu acordul de recunoaştere a faptelor în momentul în care s-a început urmărirea penală şi cu privire la spălarea de bani”, a spus Vâlcov.

Fostul ministru de Finanţe a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.