Editura Evenimentul si Capital

DNA este pusă la punct şi de AUTORITĂŢILE din UNGARIA

Părinţii elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu cedează
Autor: | | 2 Comentarii | 9210 Vizualizari

Autorităţile din Ungaria condamnă abuzurile pe care le comite DNA din România împotriva Liceului Teologic Romano-Catolic Rakoczi Ferenc al II-lea din Târgu Mureş. Budapesta se referă la „încercările de a face imposibilă” funcţionarea acestui liceu.

“Într-un stat de drept este inadmisibil ca procurorii să îi reţină pe oameni din cauza apartenenţei lor religioase sau să fie luaţi la întrebări doar pentru că şi-au înscris pe copii într-o şcoală care aparţine unui cult . Este inadmisibil şi faptul că în cadrul unei anchete a DNA să fie pusă sub semnul întrebări simpla existenţă a unei şcoli teologice. Secretariatul de stat este de acord cu politicienii maghiari din Transilvania potrivit cărora cazul liceului catolic din Târgu Mureş este parte organică a procesului care este îndreptat spre îngrădirea drepturilor fundamentale ale comunităţii maghiare”, se arată în comunicatul dat publicităţii sâmbătă de Secretariatul de stat pentru politică naţională din Ungaria, citat de agenţia maghiară de presă MTI.

Printre aceste îngrădiri, în comunicat se amintesc „cazurile de mare greutate, nerezolvate nici până azi, ca de exemplu chestiunea privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş sau retrocedarea imobilelor bisericilor istorice, confiscate în timpul comunismului, cum este şi cazul clădirii Colegiului Secuiesc Mikó şi al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia”.

„Este bine cunoscut că Senatul UMF Târgu Mureş – în frunte cu rectorul universităţii – refuză de ani de zile – în pofida prevederilor legale – să adopte o decizie cu privire la înfiinţarea unei secţii maghiare de sine stătătoare. În acest caz împotriva Senatului nu a fost demarată urmărirea penală şi nimeni nu este hărţuit de DNA. Cu toate că imobilul fostului gimnaziu catolic de fete a fost retrocedat, funcţionarea normală a liceului este împiedicată necontenit”, se menţionează în comunicat.

Secretariatul de stat din Ungaria mai precizează: “Guvernul ungar îi susţine pe părinţii şi pe copiii întimidaţi şi persecutaţi nevinovaţi şi îi asigură de solidaritatea şi spijinul său moral pe cei care îşi asumă, chiar şi într-o asemenea situaţie, lupta pentru drepturile lor şi depun eforturi pentru menţinerea funcţionării şi în continuare a liceului catolic. Este absurd că în secolul XXI, pe teritoriul Uniunii Europene, poate să fie pusă sub semnul întrebării funcţionarea unei şcoli teologice în cadrul unei clădiri care aparţine bisericii, ceea ce este icompatibil cu sistemul de drepturi şi de valori al Uniunii Europene”, se subliniază în comunicat.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate