DNA: Bogdan Olteanu NU POATE SCĂPA de pedeapsă prin prescrierea faptelor

DNA: Bogdan Olteanu NU POATE SCĂPA de pedeapsă prin prescrierea faptelor

DNA face noi precizări în dosarul în care fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Magistrații anticorupție susțin că acestă cauză nu se poate închide prin prescrierea faptelor deoarece cursul termenului de prescripţie în dosarul lui Bogdan Olteanu a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză.

Procurorii fac trimitere, în argumentarea acestei susţineri, la analiza realizată de judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 11 august 2016.  "Astfel, Înalta Curte a reţinut că infracţiunea imputată inculpatului Bogdan Olteanu este sancţionată în actuala reglementare cu pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani, aplicându-se termenul general de prescripţie (...), respectiv 8 ani, acesta începând să curgă (...) de la data săvârşirii infracţiunii. Deşi infracţiunea s-a consumat în momentul realizării primei activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a pretinderii folosului injust, respectiv în luna iulie 2008, epuizându-se în luna noiembrie 2008, la momentul realizării celei de a doua activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a primirii, prescripţia răspunderii penale încă nu a intervenit, întrucât cursul termenului de prescripţie a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, fiind incidente dispoziţiile art. 155 Cod penal", se menţionează în rechizitoriu.  Procurorii mai arată că, potrivit dispoziţiilor art.155 Cod penal, cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, chiar şi fără ca respectivele acte să fie comunicate învinuitului sau inculpatului, adică să fie începută urmărirea penală, aşa cum se prevedea în legislaţia anterioară.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. DNA preciza, într-un comunicat transmis AGERPRES, că în perioada iulie - noiembrie 2008, Olteanu a solicitat şi primit de la Sorin Ovidiu Vântu suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

 

Ne puteți urmări și pe Google News