Ce rateuri ale DNA au atras achitări pe bandă rulantă în dosarul lui Mazăre - motivarea instanţei

Ce rateuri ale DNA au atras achitări pe bandă rulantă în dosarul lui Mazăre - motivarea instanţei

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii, ieri, la mai bine de un an de la pronunţarea deciziei pe fond, motivele pentru care Radu Mazăre scapă de închisoare în Dosarul retrocedării plajelor.

Fostul edil al Constanţei a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, pe data de 10 iulie 2017, în celebrul dosar în care Mazăre şi mai bine de 40 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru presupuse retrocedări ilegale în municipiul Constanţa. Radu Mazăre are cea mai mare pedeapsă pronunţată în acest proces: alţi opt inculpaţi au fost condamnaţi cu suspendare, iar 38 au fost achitaţi.

Judecătoarea Cornelia Dăescu şi-a motivat decizia într-un amplu document, de aproape 200 de pagini.

În esenţă, magistratul reţine că retrocedările în cauză s-au realizat într-o manieră discutabilă din punct de vedere moral, nu penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Curtea apreciază că încheierea, în prezenta cauză, a unor acte juridice speculative - contractele de cesiune de drepturi litigioase, contracte de vânzare/cumparare - cu conotaţii morale interpretabile (profitând de situaţia financiară, de sănătatea precară), dar reglementate de Codul civil, nu dovedeste existenţa unor fapte penale şi a vinovăţiei inculpaţilor implicați în acest tip de activităţi comerciale”, se arată în motivarea deciziei.

DNA nu şi-a făcut „temele”

În plus, judecătoarea reţine că domeniul public al statului, aşa cum a fost el atestat, „nu este afectat de nici un imobil retrocedat în cele cinci cazuri de operare...(prezentate în rechizitoriu - n.r.)”.

Poziţionarea greşită a imobilelor în raportul de constatare este datorată în principal nestudierii schitelor anexă la provesele verbale de punere în posesie, a formei, dimensiunilor şi vecinătăţilor din documentaţiile cadastrale (...) de către specialistul DNA”, se mai arată în documentul citat.

„Rechizitoriul se bazează aproape în exclusivitate pe raportul de constatare, iar vinovăţia majorităţii inculpaţilor este stabilită de procuror în urma unei analize pe text a tuturor acţiunilor în raport de cele stabilite de raportul de constatare, fără ca acestea să fie coroborate cu vreo altă probă care să dea consistenţă susţinerilor”, a apreciat instanţa.

În data de 7 iulie 2017, în ultimul cuvânt, Radu Mazăre a declarat că după 12 ani de proces el nici acum nu înţelege acuzaţiile. Fostul edil a susţinut că în cazul retrocedărilor a apelat la 6-7 experţi. „Dumneavoastră aţi binevoit să apelaţi la un expert, pentru că aveţi altă meserie. La fel şi eu. Ca să nu fim acuzaţi, am apelat şi noi la evaluatori. (...) În ceea ce priveşte notificările...pot să îl întreb şi eu pe Racu (n.r. - unul dintre inculpaţi): ce e ăla un generator naval? Că el nu ştie, nu e de profesie. Păi, eu de unde să ştiu de succesiuni?! Tot aşa şi cu actul notarial: mă uit la el...şi îi iau aşa!(...) Doamna Preşedinte, mă consider nevinovat şi vă solicit...vă rog să ne achitaţi!”, a spus Radu Mazăre în faţa instanţei.