Editura Evenimentul si Capital

Diversiunea Emmanuel Macron în Franța sau cum va impune Sistemul un om al său vînzîndu-l Prostimii drept candidatul anti-Sistem | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 31 Comentarii | 9811 Vizualizari

N-am urmărit nici măcar curios primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, desfășurate, duminică, 23 aprilie 2017.

Mai ales după atacul terorist de pe Champs Ellysée (pus cu mîna de Servicii, dacă ne gîndim că s-a petrecut joi seara, în prefața alegerilor, că a avut loc pe cea mai mediatizată arteră urbană din lume și, mai ales, că teroristul, deși descins din mașina care circula pe carosabil, n-a tras la întîmplare, cum ar fi făcut un terorist islamic autentic, interesat în măcelărirea creștinilor, ci a țintit doar un polițist – dovedind o deosebită preocupare pentru a limita pagubele umane), la noi s-au înmulțit numărul celor care profețeau victoria lui Marine Le Pen. N-am împărtășit aceste profeții, din mai multe motive.

Mai întîi pentru că era vorba de primul tur. Indiferent de scor, așa cum au arătat alegerile din 2002, care l-au păstrat la șefia Franței pe Jaques Chirac, în al doilea tur candidatul Extremei Dreapta pierde în chip automat. Ba mai mult, ca și în cazul de la noi al Diversiunii cu PRM, cînd au votat cu bolșevicul Ion Iliescu pînă și bunicuțele TeFeLiștilor de azi, ca să nu se instaureze în Româncuța Fascismul, pînă și Stînga extremistă din Franța va vota în turul al doilea al prezidențialelor de anul acesta cu reprezentantul Capitalismului monopolist de stat pentru a bara – vorba oficiosului PCF de luni - calea Fascismului.

Dincolo de faptul că știam deja piesa cu mobilizarea anti- Fascistă din al doilea tur de scrutin, aveam avantajul de a fi urmărit Diversiunea Emmanuel Macron.

Potrivit rezultatelor oficiale, Emmanuel Macron s-a clasat pe primul loc cu 23,75% din voturi, urmat de Marine Le Pen, candidata Frontului Național, cu 21,53% din voturi. François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (LR, centru-dreapta), s-a situat pe locul al treilea, cu 19, 91 din voturi. Benoît Hamon, candidatul Partidului Socialist, a avut un scor dezastruos: 6,35% din voturi.

Una dintre explicațiile dezastrului stă și în scorul obținut de candidatul Extremei Stîngi, Luc Mélenchon, reprezentantul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă), de extremă- stânga): cu 19,64%.

Dezamăgiți de acest fără zahăr, François Hollande, cei de Stînga, care speraseră într-o politică autentic socialistă de la Președintele lor, s-au îndreptat către Extrema Stîngă.

Victoria lui Emmanuel Macron a fost trîmbitață imediat de presa europeană drept victoria candidatului anti- Sistem.

Ca imagine, Emmanuel Macron e un candidat anti-Sistem. Fost ministru de în Guvernul Valls 2, el demisionează din PS și din Guvern pe 30 august 2016. Mai înainte – la 6 aprilie 2016 – își înființase o formațiune proprie En Marche!, un fel de cotigă electorală, semănînd izbitor cu Uniunea Salvați Bucureștii! devenită rapid Uniunea Salvați România, pe cale să se transforme în Uniunea Salvați Europa, după ce va salva, ca-n Independence day, varianta Renașterea, Pămîntul.

Candidatul acestei formațiuni cu nici doi ani vechime cîștigă primul tur și are șanse uriașe să devină președintele Franței.

Profilul și ascensiunea lui Emmanuel Macron dau seamă de un om al Sistemului. Una dintre cauzele ascensiunii lui Marine Le Pen era discursul anti- Sistem.

Pentru mulți francezi, exasperați de partidele tradiționale, de băltirea cu blazon întruchipată de politica tradițională, Marine Le Pen întruchipa nevoia de înnoire a clasei politice, de ruptură în politica tradițională. Ca și în cazul Americii, Sistemul a sesizat această nevoie a ceea ce Sorin Oprescu numea cu un termen duios Pulime, iar noi îi vom spune Prostime. Numai că una era ruptura dureroasă și mai ales scăpată de sub control, presupusă de victoria lui Marine Le Pen, și alta ruptura plăcută, controlată, dorită de Sistem.

Pentru a-i face față lui Marine Le Pen, într-o primă fază a fost scos din pălărie François Fillon. Spre stupoarea francezilor, la primarele de Dreapta din 27 noiembrie 2016, candidații de renume- Nicolas Sarkozy și Alain Juppé - sînt învinși cu 67% de mai puțin mediatizatul François Fillon. Noua stea a politicii franceze are tot ce-i trebuie unui candidat ca s-o învingă pe Marine Le Pen într-o Franță sedusă de programul Frontului Național. E carismatic și mai ales a împrumutat multe dintre ideile lui Marine Le Pen, fără a ajunge la cele extremiste. Numai că François Fillon avea unele dezvantaje.

Primul și cel mai important e faptul că s-a înscris în cursă ca reprezentant al unei formațiuni tradiționale. Poate trece în orice moment drept om al Sistemului. Al doilea dezavantaj constă în lipsa de unitate a Dreptei în a-l sprijini după victoria sa asupra preferaților nomenklaturii de partid. Era riscul ca el să nu satisfacă nevoia de candidat anti-Sistem a celor care ar fi votat cu Marine Le Pen.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate