Dirijorul Zubin Mehta va fi preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2017

Dirijorul  Zubin Mehta va fi preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2017

Maestrul Zubin Mehta a anunţat miercuri că a acceptat invitaţia de a fi preşedintele onorific al Festivalului Internaţional „George Enescu” la ediţia din 2017. Invitaţia a venit la propunerea organizatorilor, pe baza unei decizii luate de comun acord la nivel inter-instituţional.

 „Abia aştept să revin în România. Aveţi cel mai frumos festival din lume şi cel mai minunat public. Fiecare muzician se simte atât de bine aici când se uită în sală şi vede zâmbetele oamenilor. Muzicienii români sunt de calitate şi trebuie să le mulţumim organizatorilor festivalului. Am acceptat această propunere pentru că era o ofertă de nerefuzat", a declarat maestrul Mehta. În cadrul discuţiilor, Zubin Mehta a analizat programul artistic în lucru pentru ediţia din 2017, în colaborare cu viitorul director artistic al festivalului, şi l-a aprobat, informează www.agerpres.ro.

Maestrul este din 1981 director muzical pe viaţă al Orchestrei Filarmonicii din Israel, a fost primul dirijor care i-a adus împreună pe aceeaşi scenă pe cei mai mari trei tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras, într-un concert care a rămas unul dintre cele mai bine vândute ale tuturor timpurilor.

Zubin Mehta a fost alături de Festivalul Internaţional „George Enescu” încă de la ediţia din anul 1964. În anul 1995, în prima sa participare la o ediţie post-decembristă a Festivalului Enescu, Zubin Mehta a dirijat pe scena Sălii „Alexandru Ioan Cuza”, la Casa Poporului. Dirijorul a revenit în repetate rânduri în cadrul Festivalului Enescu, declarând că iubeşte festivalul şi publicul român. În ediţiile anterioare ale Festivalului Internaţional „George Enescu” a existat această tradiţie de a avea un preşedinte de onoare şi un director artistic: lordul Yehudi Menuhin şi dirijorul Lawrence Foster (1998), Roman Vlad şi dirijorul Cristian Mandeal (2001), Ioan Holender şi Cristian Mandeal în 2003. În perioada 2005 - 2015, ambele funcţii au fost preluate de Ioan Holender.

Ne puteți urmări și pe Google News