Directorul SRI a recunoscut protocoalele cu procurorii

Directorul SRI a recunoscut protocoalele cu procurorii

La peste un an de la excluderea SRI din anchetele penale, Eduard Hellvig a recunoscut ieri existența protocoalelor dintre SRI și alte instituții, informație pe care EVZ a anunțat-o încă înainte de începerea ședinței în care directorul Serviciului a fost audiat

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Țuțuianu, a anunțat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunțarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituționale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate. Decizia vine după ce Eduard Hellvig a recunoscut în fața Comisiei aceste protocoale.

Majoritatea au caracter de secret de stat

Trebuie spus că, acum câteva luni, procurorul general Augustin Lazăr anunțase denunțarea unilaterală a acestor protocoale. Ambele instituții erau obligate la această decizie încă din 16 februarie 2016, când CCR a decis scoaterea serviciilor secrete din anchetele penale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, la Comisia de control al SRI au avut loc audieri, după ce în ultimele luni s-a vorbit despre aceste protocoale, făcute fără avizele CSAT sau CSM. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost prezent la aceste audieri.

Directorul SRI și adjuncții săi au depus documente la Comisie prin care s-a recunoscut existența protocoalelor cu Ministerul Public, prin diversele sale segmente, DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

„SRI a încheiat protocoale începând cu anul 1992 la inițiativa Serviciului sau a altor instituții din România, unele dintre ele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, deci avem doi sau mai mulți semnatari. Majoritatea acestor protocoale au caracter de secret de stat pentru că privesc obiective, resurse sau informații ale SRI.”, a declarat Țuțuianu, după audierea în comisie a directorului SRI.

Nu mai corespund realităților juridice

El a adăugat că „în urma analizei realizate la SRI din dispoziția domnului Hellvig s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice şi nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor aflate în această situație, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiției, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate.”

„Legat de protocoalele încheiate între Parchete şi SRI, vă precizez că există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. (...)Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public”, a adăugat Țuțuianu.

Nu s-a încălcat legea

Adrian Țuțuianu a susținut, după audierea lui Eduard Hellvig că nu există până în acest moment informații privind vreo posibilă încălcare a legii în cadrul colaborării SRI-DNA, precizând că au fost date asigurări că aşa-numitele „echipe mixte” au acționat conform legii. Totodată, preşedintele Comisiei de control al SRI a declarat că principalele direcții privind modificarea legislației din domeniul securității naționale ar trebui să vizeze acordarea cu deciziile CCR, eliminarea unor neclarități, precum şi întărirea instrumentelor instituțiilor din domeniul securității.