Editura Evenimentul si Capital

Directori ai Operei Naționale București, trimiși în judecată de DNA

Prejudiciată, Opera Națională București s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 lei.
Autor: | | 1 Comentarii | 1203 Vizualizari

Directorul general, directorul tehnic și directorul economic ai lăcașului de cultură au fost deferiți justiției de către procurorii DNA, pentru infracțiuni asimilate corupției. Opera Națională București s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 lei. Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.

În prag de Revelion 2016, procurorii dDirecției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Iustina Cornel, director economic în cadrul Operei Naționale București, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave și luare de mită, în formă continuată (53 acte materiale).

Totodată, procurorii DNA i-au deferit justiției și pe inculpații Cătălin Alexandru Ionescu, director general al Operei,  și Teodor Visalom, director tehnic în cadrul aceleiași instituții, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave. Cei doi vor fi judecați în stare de libertate.

De asemenea, Nelu Teodoru, Lucreția Furnică, Decebal Buciu, Gheorghe Bodnăraș, Eugen Laurențiu Marinescu, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurențiu Duran, Constantin Tițian Filip, Ștefan Dumitru și Cornel Cosmulescu, administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, vor fi judecați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, informează DNA.

Achiziții aranjate

Potrivit rechizitoriului DNA, În cursul anului 2006, inculpatul Ionescu Cătălin, în calitate de director general al Operei Naționale București, președinte al Consiliului de Administrație și coordonatorul compartimentelor funcționale din cadrul instituției, în conivență cu inculpații Cornel Iustina și Visalom Teodor, în mai multe rânduri și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziție publică atribuite de instituția publică unde își desfășurau activitatea firmelor administrate de ceilalți inculpați. "Concret, cele trei persoane cu funcții de conducere în cadrul Operei Naționale București, cu încălcarea dispozițiilor legale, nu au supus achizițiile aprobării Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziție și nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, împrejurări care au condus la inexistența unor selecții de oferte reale în condiții de concurență, prețurile fiind stabilite și supraevaluate de beneficiarii contractelor", se arată în comunicatul DNA.

În același context, inculpații Ionescu Cătălin, Cornel Iustina și Visalom Teodor: - au semnat contractele de achiziții respective, fără a efectua o verificare a modalității de încheiere, în condițiile în care lucrările erau supraevaluate, - au semnat acte adiționale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea inițială a acestora, fără a exista nici un temei care să justifice această majorare, - au aprobat plățile pentru contractele respective, în condițiile în care cunoșteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată și lucrările nu au fost recepționate. În această modalitate a fost cauzat Operei Naționale București un prejudiciu în sumă de 3.344.438,44 lei, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalți inculpați, administratori ai unor societăți comerciale. În aceeași perioadă, inculpata Cornel Iustina, în calitate de director economic al Operei Naționale București, a pretins și primit de la inculpații Barbu Bogdan Mihail, Furnigă Lucreția și Teodoru Nelu, procente cuprinse între 10% și 20% din valoarea unor facturi plătite de instituția respectivă respectiv din valoarea unor contracte de execuție lucrări. În același scop, inculpata a pretins inculpaților Furnigă Lucreția și Teodoru Nelu să-i achiziționeze o ambarcațiuni model VIPER 203, în regim de leasing, și a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub forma de rate succesive. În total inculpata Cornel Iustina a pretins și primit, în modalitățile mai sus amintite, suma de 320.238.14 lei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate