Editura Evenimentul si Capital

Din zece firme noi, una se naște doar pentru evaziune

În primele șapte luni din 2014 s-au înființat cu 42% mai puține PFA-uri decât în aceeași perioadă din 2013 FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 519 Vizualizari

Circa 40% dintre firmele noi din 2014 au fost înființate fie pentru evaziune fiscală, fie pentru a obține niște finanțări, spun patronatele. Nici investitorii străini nu mai sunt motivați săși deschidă businessuri în țara noastră.

Dintre afacerile care s-au „născut” anul acesta, aproximativ 10% sunt firme-suveică, înființate pentru derularea evaziunii fiscale, iar 25- 30% sunt start-up-uri create de tineri pentru a beneficia de diferite programe, după care vor fi închise, estimează Florin Pîrvu, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR). De altfel, evaziunea este un fenomen care continuă să macine economia. Un raport recent al Consiliului Fiscal indica un nivel al evaziunii de 16% din PIB. În ceea ce privește evaziunea pe taxa pe valoarea adăugată, există domenii, precum industria cărnii, unde nivelul acesteia depășește chiar 50%. Alături de evaziune, scăderea drastică a investițiilor străine, perioada de recesiune, frica de instabilitate fiscală, controalele excesive au dus la reducerea drastică a numărului de firme înființate. Dacă în primele șapte luni din 2013 au demarat aproape 83.700 de noi afaceri, anul acesta, în aceeași perioadă, numărul a scăzut cu aproape un sfert.

Investițiile, la pământ

Potrivit lui Florin Pîrvu, aproximativ 23% dintre firmele nou-înființate sunt deținute de investitori străini. „De ce să mai facă un investitor străin firmă în România, dacă nu are posibilitatea să se dezvolte, iar mecanismele fiscale nu-i permit să-și desfășoare activitatea întrun mediu stabil?”, comentează reprezentantul patronatului, pentru EVZ. Și Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, este de părere că scăderea investițiilor străine este principala cauză a reducerii numărului de firme noi. Conform BNR, investițiile străine directe au scăzut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 13,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 1,3 miliarde euro. „Cât timp în România nu există o organizație care să prezinte avantajele unei investiții la noi, nivelul investițiilor străine va scădea”, susține Istrate.

IMM-urile se așteaptă la noi taxe

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate