Editura Evenimentul si Capital

Din zece firme noi, una se naște doar pentru evaziune

În primele șapte luni din 2014 s-au înființat cu 42% mai puține PFA-uri decât în aceeași perioadă din 2013 FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 513 Vizualizari

Circa 40% dintre firmele noi din 2014 au fost înființate fie pentru evaziune fiscală, fie pentru a obține niște finanțări, spun patronatele. Nici investitorii străini nu mai sunt motivați săși deschidă businessuri în țara noastră.

Dintre afacerile care s-au „născut” anul acesta, aproximativ 10% sunt firme-suveică, înființate pentru derularea evaziunii fiscale, iar 25- 30% sunt start-up-uri create de tineri pentru a beneficia de diferite programe, după care vor fi închise, estimează Florin Pîrvu, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR). De altfel, evaziunea este un fenomen care continuă să macine economia. Un raport recent al Consiliului Fiscal indica un nivel al evaziunii de 16% din PIB. În ceea ce privește evaziunea pe taxa pe valoarea adăugată, există domenii, precum industria cărnii, unde nivelul acesteia depășește chiar 50%. Alături de evaziune, scăderea drastică a investițiilor străine, perioada de recesiune, frica de instabilitate fiscală, controalele excesive au dus la reducerea drastică a numărului de firme înființate. Dacă în primele șapte luni din 2013 au demarat aproape 83.700 de noi afaceri, anul acesta, în aceeași perioadă, numărul a scăzut cu aproape un sfert.

Investițiile, la pământ

Potrivit lui Florin Pîrvu, aproximativ 23% dintre firmele nou-înființate sunt deținute de investitori străini. „De ce să mai facă un investitor străin firmă în România, dacă nu are posibilitatea să se dezvolte, iar mecanismele fiscale nu-i permit să-și desfășoare activitatea întrun mediu stabil?”, comentează reprezentantul patronatului, pentru EVZ. Și Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, este de părere că scăderea investițiilor străine este principala cauză a reducerii numărului de firme noi. Conform BNR, investițiile străine directe au scăzut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 13,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 1,3 miliarde euro. „Cât timp în România nu există o organizație care să prezinte avantajele unei investiții la noi, nivelul investițiilor străine va scădea”, susține Istrate.

IMM-urile se așteaptă la noi taxe

O altă problemă majoră este fiscalitatea excesivă. „Prin politicile fiscale din ultimii doi ani, autoritățile nu au făcut decât să descurajeze agenții economici români și străini”, declară Pîrvu. Acesta spune că IMM-urile consideră că, după reducerea contribuțiilor sociale „taxele se vor mări sau vor fi introduse taxe noi”, pentru a compensa minusul de încasări.

Ce urmează? Florin Pîrvu spune că dacă atitudinea autorităților nu se va schimba, „la anul vom vedea o evoluție și mai drastică”. Pe lângă acest lucru, micii întreprinzători care își înființează firme cu sediul social în apartament, neavând resurse financiare pentru a închiria un sediu, vor plăti un impozit pe locuință de până la zece ori mai mare decât în prezent. Emilian Duca, director general al Tax&Business Solutions, este de părere că trebuie făcută o distincție între spațiul comercial stradal și sediul social dintr-un apartament. Acesta din urmă ar trebui exonerat de prevederea majorării impozitului pe locuință.

Mai puține suspendări

Numărul de firme suspendate s-a redus cu aproape 30%, de la 14.138, în perioada ianuarie-iulie 2013, până la 9.951 în primele șapte luni ale acestui an. Și numărul insolvențelor a scăzut per total, la nivel de țară, cu 13,4%, de la aproximativ 17.500 în perioada de referință din 2013 până la 15.124, anul acesta. Totuși, există suficiente județe unde numărul insolvențelor a crescut simțitor, printre acestea numărându-se Alba, Brăila, Caraș- Severin, Harghita, Iași, Mureș, dar și Municipiul București. În ceea ce privește evoluția radierilor, în perioada ianuarie-iulie 2014 au fost radiate puțin peste 48.000 firme, în ușoară creștere, cu 2,1%, comparativ cu aproximativ 49.000 firme, anul trecut.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:47 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. Cel puțin 22 persoane au murit iar alte zeci au fost rănite - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate