Editura Evenimentul si Capital

„Din păcate, nu-i putem lua cu cătușele pe judecătorii de la Curtea Constituțională, pentru că au imunitate. Nu putem, dar eu asta aș vrea!” | ANTI-OPINIE

Mirel Curea
Autor: | | 1 Comentarii | 5416 Vizualizari

Titlul de mai sus nu este o declarație a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Nu sunt nici vorbele șoptite unui medium cu capacități paranormale de către generalul Alexandru Nicolski, unul dintre primii șefi ai Securității comuniste, îngrijorat de dincolo de eternitate pentru soarta democrației românești.

 Sunt cuvintele unei jurnaliste, Ioana Ene Dogiou, de la ziare.com, cunoscută și sub alte două nume: Nadina Forga și Constantin Răcaru. Nu știu care dintre cele trei nume este cel real, dar nu asta este important! Știu, însă, că declarația publică făcută de persoana în cauză la un post de televiziune este în măsură să amuțească pe oricine mai are o fărâmă de minte, sau măcar un rest de bun-simț. Să vedem, însă, cum unii oameni, unii jurnaliști, auto-intitulați „deontologi”, au putut ajunge în halul ăsta de decădere nu doar din condiția profesională, dar chiar și din cea umană. Problema protocoalelor dintre SRI și Ministerul Public, în baza cărora în România s-a instaurat o veritabilă poliție politică, este încă foarte departe de a fi lămurită pe deplin. Aceste protocoale au modificat practic, fără nicio bază legală, Codul de Procedură Penală (CPP). Ele au introdus ofițerul SRI în activitatea judiciară. Astfel, echipa procuror-judiciarist, clar consacrată de Lege, a devenit echipa zisă „mixtă”, alcătuită din tripleta sereist-procuror-judiciarist.

Potrivit CPP, urmărirea penală se efectuează doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, adică de către polițiștii judiciariști. În nicio fază a activității judiciare, în nici cel mai mărunt segment, nu apare în lege prezența ofițerului SRI.

De la încheierea acestor protocoale, însă, și până atunci când Curtea Constituţională a scos SRI din „câmpul tactic”, prin Decizia nr. 51 din 16 februarie 2016, Binomul SRI-DNA a avut Justiția la discreție, prin intermediul protocoalelor despre care vorbim. Aceste nenorocite de protocoale i-au aruncat pe procurorii DNA în extrema opusă a principalei lor atribuțiuni, aceea de apărare a respectării legalității în stat, și i-a făcut frații de peste timp ai procurorilor cu patru clase primare din anii `50, iar pe ofițerii SRI i-a redus la condiția patibulară a foștilor securiști ai Direcției a VI-a - Cercetări Penale, a Securității Statului.

În virtutea acestor protocoale, colaborarea dintre DNA și SRI a devenit practic o Justiție paralelă, rolul judecătorilor a fost diminuat la minimum, pentru că frica a devenit sentimentul dominant în judecățile și deciziile lor. Protocoale au constituit, de fapt, mecanismul prin care pârghiile de putere în stat au fost confiscate de două instituții, una parte a puterii Judecătorești - DNA, cealaltă, una absolut autonomă, practic un stat în stat - SRI.

Pagina 1 din 2


Tag-uri: sir, kovesi, laura, dna, cpp, ccr

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate