Din octombrie, vom putea exporta gaze naturale spre bulgari

Din octombrie, vom putea exporta gaze naturale spre bulgari

Lucrările la interconectorul Giurgiu-Ruse sunt aproape de fi nal. Ieri s-a reuşit fi nalizarea forajului pe sub Dunăre, potrivit informaţiilor EVZ.

Este cel mai lung foraj pe orizontală din Europa, pe o lungime de 2.100 de metri. „Azi noapte (sâmbătă spre duminică - n.red.) am reuşit să subtraversăm Dunărea, să finalizăm primul foraj pe sub Dunăre, tehnic, o lucrare extrem de complicată.

Urmează lărgirea lui şi în maximum două săptămâni începe tragerea conductei, iar în trei săptămâni, probabil, se vor face cuplările. Este o mare realizare pentru România”, ne-a declarat Ion Sterian, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transgaz, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor. Potrivit acestuia, de la 1 octombrie, interconectorul Giurgiu- Ruse poate fi funcţional.

Practic, odată cu finalizarea conductei, companiile româneşti vor putea exporta gaze, fiind prima „breşă” în sistemul naţional de transport al gazelor, care nu a permis până acum exporturile. Din acest motiv, de altfel, Comisia Europeană a şi declanşat recent o investigaţie pe piaţa locală, pentru posibile înţelegeri privind blocarea exporturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMV Petrom se pregăteşte de livrări

Capacitatea de transport spre bulgari va fi de 500 milioane metri cubi pe an, întro primă etapă, iar cea de import - de 1,5 miliarde metri cubi. Comparativ, consumul de gaze din România a fost anul trecut de 11,5 miliarde de metri cubi.

Surse din piaţă ne-au declarat că ANRE va lansa în curând licitaţiile pentru rezervarea de capacitate de import/export pe conductă, iar OMV Petrom, care asigură aproape jumătate din producţia internă de gaze naturale, ar fi interesat să exporte către nişte combinate chimice din Bulgaria.

Bani de la Bruxelles

Interconectorul cu Bulgaria este o piesă dintr-un sistem amplu, finanţat de Bruxelles, care să ducă la scoaterea zonei de sud-est a Europei de sub dependenţa Rusiei, prin conducte care să lege statele din zonă la alte surse de gaze. În 2019, bulgarii ar putea cumpăra gaze azere, dar şi din terminale de gaz lichefiat din Grecia. Prin interconector, vor ajunge şi în România.