Editura Evenimentul si Capital

Din GROAZĂ de Putin și de teroriști: Cortinele de Fier BRĂZDEAZĂ din nou Europa

O noua Cortină de Fier desparte Europa
Autor: | | 27 Comentarii | 4528 Vizualizari

Peste tot în Europa de Est - din Ucraina în Polonia și Bulgaria - garduri, ziduri și sârmă ghimpată în vechiul stil sovietic cunosc o sinistră renaștere. „Marele Zid al Ucrainei” este în realitate departe de ceea ce sugerează numele său. Nu este construit din piatră, cărămizi sau pământ bătut, nici nu poți să mergi pe el. Este însă „o prioritate”, potrivit președintelui de la Kiev, Petro Poroșenko. Scopul construcției este clar: să țină Rusia în afară, iar pe amatorii de secesiune, în interior.

Acum doi ani, nimeni nu se gândea că Ucraina ar putea avea nevoie de un asemenea zid, care să o despartă de Rusia, scrie The Independent. Ideea construcției, care părea acum 12 luni doar o găselniță electorală a lui Poroșenko, prinde acum contur.

O noua Cortină de Fier desparte Europa

Primul tronson de sârmă ghimpată s-a înălțat deja la Harkov, regiunea nordică din vecinătatea Luhanskului, acolo unde ciocnirile de trupe sunt frecvente.

Însă, planul Kievului prevede o construcție mult mai mare, pe tot conturul frontierei care separă Ucraina de Rusia, lung de peste 2400 de kilometri. Potrivit estimărilor, construirea fortificației va dura între trei și patru ani și va costa aproximativ 350 de milioane de euro. O sumă pe care falita Ucraină speră să o primească de la Uniunea Europeană.

Acesta nu este însă primul zid care se înalță în Estul Europei. Noi „cortine de fier” în cel mai pur stil sovietic răsar ca ciupercile după ploaie, despărțind din nou vecini care păreau că se regăsiseră definitiv după 1990.

Luna aceasta, Polonia și-a anunțat intenția de a-și fortifica granița cu Rusia, de la enclava Kaliningrad către nord, cu șase turnuri de observație care vor fi ridicate până la sfârșiul lui 2015, arătând temerile Varșoviei de o extindere a conflictului din Ucraina.

Turnurile de observație sunt planificate a avea o înălțime de câte 6,50 metri, pentru a acoperi cei 200 de kilometri de frontieră cu Kaliningrad, teritoriul cel mai vestic al Rusiei. Construcția lov va costa circa 3 milioane de euro și va fi finanțată în proporție de 75% de Uniunea Europeană.

Analistul pe probleme rusești Ben Judah crede că amenințarea armamentului aflat la doi pași peste graniță este doar unul dintre motivele care au determinat ridicarea turnurilor de observație:

„Kaliningrad și Rusia sunt încă foarte legate. Guvenul polonez este foarte neliniștit că există o linie de tren care face legătura între Moscova și Kaliningrad. Există temerea că într-o zi ar putea apărea soldați ruși, deghizați în rebeli, coborând din tren la Kaliningrad și amenințând întreaga zonă.”

Judah crede că cele șase turnuri de observație au și menirea de a întări în (sub)conștientul localnicilor mentalitatea de locuitori ai unei fortărețe.

Și în zona baltică, învecinată, domnește o atmosferă de război. la începutul anului, Lituania a anunțat că reintroduce recrutarea, din cauza „îngrijorării privind conjunctura geopolitică în statele baltice.”

Estonia s-a arătat și mai sfidătoare: în februarie trecut, în ajunul Zilei Independenței, un detașament de vehicule militare ale Statelor Unite a defilat prin orașul Narva, la numai 250 de metri de frontiera cu Rusia.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate