Editura Evenimentul si Capital

Din două una: Dacian Cioloș sau e plutitor sau e şmecher | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 18 Comentarii | 9970 Vizualizari

Dacian Cioloș a acordat duminică, 22 noiembrie 2015, două ample interviuri, împărțite după mersul Soarelui pe boltă: Unul dimineața, la Radio România Actualități, pentru Matinalul realizat de Gabriel Basarabescu, altul seara, la Digi 24, pentru emisiunea prezidată de Luca Niculescu.

Duminică, 22 noiembrie 2015, a fost socotită de echipa de imagine a lui Dacian Cioloș, indiscutabil condusă mai mult sau mai puțin direct de Vasile Dâncu, poreclit cîndva în chip admirativ Goebels al PSD, drept momentul potrivit ca premierul desemnat să ne spună – vorba lui Ion Iliescu din decembrie 1989 către Ambasada URSS la București – cine sînt cei din Guvernul etichetat drept tehnocrat și ce vor ei de la noi, de la țară și de la viață în general.

Cioloş are în faţa sa două mari categorii de probleme:

1. Cele care trebuie rezolvate pe termen scurt, dictate de viaţa social-politică românească. 2. Cele care trebuie rezolvate pe termen lung, dictate de realităţi româneşti de decenii, dacă nu de secole.

Cînd e vorba de  problemele din a doua categorie, toate regimurile şi toate guvernările postdecembriste au fost măiastre în făgăduieli mărețe. Nimic nu e mai plăcut unui politician decît să vorbească de proiecte pe termen lung de un deceniu, sau chiar de un secol. Peste un an, ba chiar peste o lună, nu te mai întreabă nimeni de ele.

Asta şi deoarece viaţa unui Guvern nu doar de un an, precum Guvernul Cioloş, dar şi de patru ani, precum Guvernul de alegeri, se consumă în rezolvarea problemelor zilnice, multe dintre ele neprevăzute, de administrare a ţării.

Pe termen scurt, Executivul Dacian Cioloș are de luat două decizii ținînd de administrarea curentă a țării:

1.Dacă include în Bugetul pe 2016 mărirea salariilor la bugetari cu 10 la sută, după cum a votat Parlamentul în unanimitate aproape.  2. Dacă ia sau nu măsuri deosebite pentru a preîntîmpina Criza primelor ninsori mai acătării, repetate la noi an de an, indiferent de Guvern.

Dacă, prin absurd mi s-ar propune şefia unei redacţii şi dacă, to prin absurd, aş accepta-o, înainte de a fi instalat, aş studia cu atenţie ziarul sau televiziunea cu pricina, pentru a vedea ce probleme îi împiedică din bunul mers, aş lua informaţii despre redactori, despre atmosfera din birouri, pentru a-mi da seama unde ar trebui să umblu în primele săptămâni.

Nu ştiu cînd i s-a propus lui Dacian Cioloş şi cînd a acceptat să fie premier al unui Guvern zis şi tehnocrat, în realitate un Guvern exclusiv prezidenţial.

Ar fi fost normal ca înainte de a accepta, să se întrebe de ce vrea să fie el premier.

Şi răspunsul la această întrebare s-ar fi cuvenit a fi:

Vreau să fiu premier pentru că am dibuit nişte slăbiciuni la guvernele anterioare şi am găsit şi nişte soluţii de corectare a lor. Pentru asta ar trebui să fiu premier.

Nu exclud nici următorul răspuns:

Am cîteva idei importante despre administrarea ţării. Ca să le concretizez, trebuie să fiu premier.

Admiţînd că Dacian Cioloş a fost luat ca din oală cu propunerea şi, că prin urmare, n-avea nici o idee despre ce trebuie îndreptat de către Guvernul pe care-l va conduce, s-ar fi presupus ca, după acceptare, Dacian Cioloş se apuca să vadă ce-i cu Guvernul României şi ce vrea el.

Se vede din acest interviu vreo idee de îmbunătăţire a unor lucruri, de corectare a unor slăbiciuni?

Categoric, nu.

Se vede asta din felul în care a răspuns Dacian Cioloș la întrebările  ținînd de administrarea curentă a țării. 

În chestiunea dacă acceptă sau nu mărirea salariilor la bugetari cu 10%, cum a decis Parlamentul, abordată  la Digi 24, grație profesionalismului dovedit din nou de Luca Niculescu prin întrebările hărțuitoare, Dacian Cioloș a dat un răspuns năucitor:

”Realizator: Există creşteri salariale care au fost decise de Parlament şi încă nu au fost promulgate. Ce faceţi cu ele? Cei 10%. Dacian Cioloş: Trebuie să aşteptăm promulgarea.”

Din două, una. Sau e plutitor sau e șmecher.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate