Editura Evenimentul si Capital

Din ciclul „Vacanță de coșmar în Austria”. „Te dai mare cu Ambasada ta?! Aici, în țara noastră, facem ce vrem, cu cine vrem!”

Autor: | | 128 Comentarii | 17532 Vizualizari

Un cuplu de români din Pitești, care a pus bani la ciorap pentru a vizita Viena în pragul Sărbătorilor de Iarnă, s-a ales cu o usturătoare lecție de umilință administrată de autoritățile din „Țara Valsului”. Pe motiv că au parcat neregulamentar, argeșenilor li s-a ridicat mașina și au fost amendați. Când și-au recuperat autoturismul, au constatat că acesta era avariat, dar nimeni, nici măcar poliția, n-a dat doi bani pe sesizările lor de bun-simț. Mai mult, cei doi turiști români au fost tratați cu dispreț și jigniți

Soții Enache, Silviu și Lavinia, și-au făcut cadou, luna trecută, o excursie la Viena. Visau cu ochii deschiși la plimbări lungi de seară, la cine romantice, la cafele savurate pe îndelete... Pe ascuns, Silviu Enache nu-și putea lua gândul de la berea cu spumă groasă, sorbită din halbe pântecoase, iar Lavinia se și închipuia colindând străduțele vechi, burudușite cu magazine, adevărate ispite pentru „consumatorii” de shopping. Cu planurile bine puse la punct, soții Enache au pornit, nerăbdători, la drum. Nu înainte de a-și așeza, ordonat, bagajele în mașinuța lor verde, mică și harnică, aproape un membru al familiei. De la Pitești, orașul de baștină, până la Viena, fostă capitală a Imperiului Habsburgic, au făcut fix 15 ore. Rupți de oboseală, dar fericiți, Silviu și Lavinia s-au cazat la Hotelul Kavalier.


FOTO: Silviu EnacheDe aici înainte, frumoasa așteptare s-a încheiat și, odată cu ea, le-au fost spulberate și planurile comune, și cele secrete, individuale. Povestește Silviu: „Am ajuns la Viena, în fața hotelului, în jurul orelor 23.30. Am parcat în dreptul clădirii unde urma să ne cazăm, între două autocare. Bine, spațiul era burdușit cu mașini. Am mers la recepție să ne luăm în primire camera și, precauți, l-am întrebat pe angajat dacă este în regulă să lăsăm autoturismul acolo. Ni s-a repetat de câteva ori că nu avem voie să fumăm, nici gând să ne menționeze faptul că parcarea în acel spațiu era interzisă. Cel puțin pentru români. Aveam să aflăm, însă, a doua zi”.


FOTO: Plângerea românilor nu a fost luată în seamă de autoritățile austrieceEi serveau micul dejun, austriecii le ridicau mașina

Aventura trăită de cei doi turiști era abia la început. „A doua zi, pe 11 decembrie, în jurul orei 9, am coborât să luăm micul dejun. Am aflat cu stupoare, de la un alt român, care ne-a auzit vorbind la masă, că tocmai a fost ridicată o mașină verde, cu numere de Argeș. Nu era cumva a noastră? Am sărit ca ars, am ieșit glonț afară și - așa era - ne dispăruse mașinuța. Am revenit, agitat, la recepție, am cerut și am primit, pe un ton foarte amabil detalii. Autoturismul fusese ridicat de o firmă specializată, fără nici o atenționare prealabilă. Recepționerul, altul decât cel din prima seară, ne-a dat imediat adresa de unde ne puteam ridica mașina. Părea să știe bine despre ce e vorba, cred că era implicat, alături de colegul lui...”.


FOTO: 30 de euro au achitat românii unui taximetrist din Viena care i-a dus la parcul auto unde le fusese sechestrat autoturismuSilviu oftează și, din tonul vocii, răzbate frustrarea: „Puteau să ne atenționeze din prima seară, doar stăteam la ei în hotel, dar n-au făcut-o... E adevărat, existau două semne care interziceau parcarea. La fel de adevărat cum era faptul că autoturismele cu numere de Austria, aflate acolo și când ajunsesem noi, erau, bine-mersi, și acum. Am solicitat să vorbim cu managerul hotelului. Ne-a transmis scurt că n-are ce discuta cu noi”. Pentru Silviu și Lavinia, lecția de umilință predată de austrieci era în plină desfășurare. „Am ieșit în stradă, am luat un taxi și ne-am deplasat la sediul firmei care ne ridicase mașina. Se află la 17 km de hotel, iar cursa ne-a costat 30 de euro. Ajunși acolo - nu ne-a însoțit nici un anjagat până în parcul auto - am constatat, cu stupoare, că mașina era avariată, aripa din stânga, în spate, fiind înfundată. Am solicitat explicații, dar, uluitor, angajații respectivi se făceau că nu înțeleg despre ce este vorba.Ne-au tratat cu indiferență și, în momentul în care le-am spus că mă voi adresa Ambasadei României, au avut o reacție dezarmantă. Pe un ton ridicat și amenințător, ne-au replicat: < Te dai mare cu Ambasada ta?! Aici, în țara noastră,facem ce vrem, cu cine vrem! >.  . Incredibil! Pentru a evita și alte neplăceri, am plătit 251 de euro, atât cât era taxa pentru recuperarea mașinii, am semnat chitanța și am plecat. Eram convinși că lucrurile nu vor rămâne așa”.


FOTO: 251 de euro au plătit cei doi piteșteni pentru a-și recupera mașinaFlituiți și tratați ca niște cerșetori de poliție

Soții Enache aveau să fie, însă, dezamăgiți. „Ajunși înapoi la hotel, am parcat mașina la subsolul clădirii, contra sumei de 20 de euro, după care am sunat la Poliție, pe numărul de urgență, 133. Funcționarul care mi-a preluat apelul m-a ascultat parțial, apoi mi-a trântit telefonul în nas, cum se spune. Când ne pierdusem orice speranță, a apărut un echipaj mixt de poliție. Au ascultat plângerea noastră, timp în care doamna agent a încercat, pe un ton ridicat, să mă liniștească. După câteva minute însă, fără să ne dea vreo explicație, au plecat. Am fost tratați ca niște cerșetori într-o țară membră a Uniunii Europene, din care și România face parte! Toată ziua de 11 decembrie, scârbit de atitudinea gazdelor noastre, am monitorizat acea parcare nenorocită. Nici un automobil n-a fost clintit din loc, deși erau acolo de ore bune. Nici unul însă nu avea numere de România... N-am mai avut chef de nimic, de altfel nici cu banii nu mai stăteam așa de bine. Ne-am mai ales și cu mașina bușită…”. Plecați să se relaxeze la Viena - capitala muzicii, a valsului, a culturii - cei doi turiști români au trăit pe pielea lor o experiență umilitoare.

Și-au propus să se adreseze Ambasadei României, să-și verse oful, să găsească sprijin… Dincolo de varianta, ideală de alt fel, că și-ar putea recupera banii cheltuiți pentru repararea ma șinii, un singur lucru e cert pentru Silviu și pentru Lavinia: rana deschisă, în bătaie de joc de acei austrieci, nu se va închide ușor, poate niciodată.

Alți doi români au pățit-o și mai rău!

Silviu și Lavinia nu sunt singurii români care au trăit experiențe traumatizante în concediile petrecute în Austria. La începutul lunii decembrie a anului trecut, Evenimentul Zilei prezenta cazul a doi medici bucureșteni, Cosmin și Cristina N. care, plecați la schi în Ischgl (Tirol), s-au trezit acuzați de calomnie și defăimare, riscând între doi și cinci ani de închisoare! Asta după ce plătiseră 3.600 de euro pentru o singură noapte de cazare la un hotel de patru stele, unde înghețaseră de frig alături de copilașul lor de trei ani și jumătate. Cazul acesta, care a generat sute de comentarii pe evz.ro, nu s-a limpezit până în prezent, cei doi medici angajându-și doi avocați care să le reprezinte interesele, unul în Austria, altul în România. „De când ați publicat materialul și până în prezent, nimic pozitiv nu s-a întâmplat. Nici măcar Ambasada noastră nu ne-a contactat. Procesul merge înainte, e un război de uzură, care ne macină nervii. Faptul că deja publicați un alt caz legat de tratamentul scandalos administrat de austrieci turiștilor români nu face decât să evidențieze, din păcate, necazul familiei mele. E trist și îngrijorător că pe noi, românii, nu ne apără și nu ne susține nici măcar organismul care ar trebui s-o facă, pe banii noștri”, ne-a declarat Cosmin.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate