Editura Evenimentul si Capital

Din ciclul "Un alt fel de a face politică, adică Un alt fel de a face demagogie". Azi: Falsul numit Idealurile Străzii | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

România lui Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 3913 Vizualizari

Deslușesc în spațiul aerian al presei noastre boarea unor trăiri stîrnite de ultimele întîmplări de pe scena noastră politică: Votarea și promulgarea Legii pensiilor speciale pentru parlamentari. Votarea Legii pensiilor speciale pentru aleșii locali. Rămînerea la un singur tur la alegerile locale din 2016. Continuarea zborului aviatoristic al parlamentarilor de la un partid la altul.

Revoltei, prin nimic surprinzătoare, deoarece, sub influența nefastă a succesului de tejghea al lui Mihai Gâdea, tot mai mulți ziariști și tot mai mulți moderatori s-au transformat în Predicatori cu ochii în flăcări, barba zbîrlită și bale la gură, reducînd prestația jurnalistică la monoloage pompieristice, acuzatoare, smiorcăitoare, tulburătoare, înspăimîntătoare – li s-au adăugat stările puse de sexologi sub semnul învățăturii Post coitum omne animal triste est, sive gallus et mulier (Post coitum orice animal e trist cu excepția cocoșului și a femeii).

O tristețe fără margini își strecoară umezeala prin comentarii și predici televizate.

Tristețea- zice-se- de a vedea că, prin măsurile din ultima vreme, se dă cu flit Idealurilor formulate de Stradă în noiembrie 2015!

Sunt cîteva adevăruri indiscutabile, perceptibile și surdo- muților cînd vine vorba de politica ultimei perioade: Guvernul zugrăvit propagandistic ca tehnocrat e mai politic decît orice guvern politic. Un guvern de partid ar fi ținut cont de pretențiile doar ale unui partid. Guvernul Dacian Cioloș ține cont de pretențiile tuturor partidelor. Dacă socotim că el ține cont și de protestele diferitelor categorii profesionale, precum ciobanii, al sindicatelor, ale societății civile, vom avea imaginea unui Guvern dispus să se culce pe gratis cu cine vrea și cu cine nu vrea.

Clasa politică merge mai departe, ca Angela din film, cu năravurile care au caracterizat-o și o caracterizează nu numai în postdecembrism, dar și în Istoria României, cel puțin de la Caragiale încoace. Partidele iau decizii de sus în jos, mai ceva decît partidele comuniste de pe vremuri. Ele au rămas cercuri închise, cu flagrante note de găști. Interesul de grup are prioritate față de interesul național. Motorul vieții politice îl reprezintă intriga și nu realitățile, cum ar trebui.

Acestea sunt adevărurile.

Ele, aceste adevăruri, sunt explicate drept o sfidare a ceea ce se numesc Idealurile Străzii.

Și cum mulți au botezat protestele din noiembrie 2015 Revoluție, un termen mai des folosit în Regimul Klaus Iohannis decît în Regimul Nicolae Ceaușescu, întîmplările dubioase de pe scena noastră politică sunt denunțate drept abateri de la Idealurile Revoluției din noiembrie 2015.

Nu e prima oară cînd în aprecierea unor întîmplări de pe scena noastră politică se apelează la ceea ce se numesc Idealurile Revoluției.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate