Editura Evenimentul si Capital

Din ciclul Nu mă insulta zicîndu-mi ziarist român! Azi: Cum se născocește o știre care linge Guvernul Dacian Cioloș | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 1 Comentarii | 6381 Vizualizari

N.B. Duminică, 27 decembrie 2015, s-a dat ştirea că Guvernul a contestat la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Informația nu pune la îndoială textul de mai jos, postat în seara lui 26 decembrie 2015, despre felul aiuritor în care a fost formulată o ştire.

Dacă decizia fusese luată sîmbătă, nu-mi explic de ce-a fost nevoie ca Mediafax să se scarpine în fund cu urechea, cînd avea mîna la dispoziție? Să cred că textul meu de pe blog a iuțit luarea deciziei? Marți, 22 decembrie 2015, Plenul Senatului a adoptat Legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.

Senatorii PNL, crăcănați între nevoia de-a le face pe plac aleșilor locali din partea partidului, decisivi la alegerile din 2016, și teama de propriul electorat, ostil privilegiilor, au apelat la o șmecherie tipic românească: Au ieșit din sală înaintea votului. Dacă ar fi vrut, într-adevăr, ca Legea să fie blocată, liberalii ar fi avut la dispoziție cîteva mijloace mai puțin zuruitoare decît ieșitul din sală, dar, se înțelege, mult mai eficiente:

1. Să rămînă în sală și să voteze împotrivă, căutînd să atragă de partea lor și alte grupuri parlamentare.

2. Să-i ceară public lui Klaus Iohannis să n-o promulge.

3. S-o conteste la Curtea Constituțională. Aceste trei soluții ar fi fost riscante: Legea ar fi putut fi blocată, ceea ce Liberalii nu și-ar fi dorit-o nici în ruptul capului.

Venită după Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a stîrnit – și pe drept cuvînt – revolta opiniei publice.

O revoltă pe cale de a deveni dezamăgire față de Regimul Klaus Iohannis, cu atît mai mult cu cît nimeni n-a anunțat pînă acum vreun fapt menit a opri Legea. Klaus Iohannis n-a anunțat că o va contesta la CCR sau că o va retrimite Parlamentului. E greu de crezut că și-ar putea permite așa ceva în condițiile în care, în vară, profitînd de interimatul lui Gabriel Oprea, și-a făcut rost de o nesimțită mărire de salariu. Nimeni n-a anunțat că va contesta Legea la CCR.

Sîmbătă, a doua zi de Crăciun, dar și de Sfîntul Ștefan, în deșertul de știri care sînt zilele Sărbătorilor de iarnă, cînd pînă și evenimentele au digestia grea, site-urile și televiziunile de știri au publicat următoarea știre:

„Guvernul Cioloş ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, posibilitatea unei asemenea acţiuni fiind analizată «foarte serios» în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens. Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, au spus sâmbătă, pentru agenţia Mediafax, surse oficiale”.

Această știre poate fi citită de oamenii sănătoși și de oamenii bolnavi de ulcer.

Cei sănătoși pot hali fără probleme mîncărurile tradiționale Sărbătorilor de iarnă pe meleaguri moldo- valahe: cîrnați, tobă și caltaboși. În consecință, cu mintea încețoșată de mîncărurile noastre grele, făcute pentru stomacuri de fier, cei sănătoși s-au bucurat că s-a găsit, în fine, cineva care să pună piedică drumului spre Monitorul Oficial unei Legi care acordă privilegii unor categorii de cetățeni – aleșii locali – a căror esență exclude privilegiile.

Oamenii bolnavi de ulcer vor fi suferit în aceste zile pentru faptul că n-au putut mînca decît brînză de vaci. Da, dar ei au avut privilegiul - marele privilegiu, dacă ne gîndim cît de tare droghează luciditatea perioada Sărbătorilor de iarnă - de a avea mintea limpede.

Și cu mintea limpede citită, această știre a dat naștere unei întrebări: Autorul acestei știri era cumva beat mangă cînd a scris-o?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate