Editura Evenimentul si Capital

Dilema turcă sub presiunile Rusiei: o invazie în Siria, zona tampon unilaterală sau autonomie kurdă? | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 6 Comentarii | 2656 Vizualizari

Rusia se pregătește să construiască o nouă bază aeriană în Siria, în apropiere de granița cu Turcia, potrivit Fox News, care invocă un înalt oficial american.

 Unități ale armatei ruse, inclusiv ingineri militari, au fost văzuți în apropierea aerodromului semiabandonat din Al-Qamishli din nord-estul Siriei, în apropiere de granița cu Turcia. Zona, este în mare parte controlata de kurzii sirieni, cu toate acestea, unele părți, inclusiv aerodromul, se afla sub controlul forțelor guvernamentale siriene ale lui Bashar al Assad.

Oficialii militari cred că Rusia poate înființa aici o bază aeriană nouă, iar acumularea de forțe din zonă este similară cu ceea ce s-a întâmplat în septembrie, la aeroportul din Latakia, baza centrală a contingentului militar rus din Siria. Extinderea potențială a armatei ruse în nord-estul Siriei, la granița Turciei, va provoca noi tensiuni în regiune, după ce bombardierul rusesc Su-24 a fost doborât de avioanele turce F-16, la sfârșitul lunii noiembrie. Până în prezent, nu există niciun indiciu că Rusia aduce aici noi forțe aeriene, inclusiv avioane de luptă, la aeroportul din Al- Qamishli. Dar oficialii americani se tem că aceasta este doar o chestiune de timp.

Sub presiunea Rusiei, care are deja o importantă bază militară în regiunea alawită din Al Latakia - și care a stabilizat, prin intervenția sa, regimul sirian, chiar înainte de lansarea negocierilor în privința Siriei de luni, 25 ianuarie, iar acum întărește prezența în mijlocul zonei kurde din Siria - Turcia se află într- o dilemă apropiată uneia de natură existențială: încearcă o invazie în Siria pentru a împinge Statul Islamic de lângă graniță, a bloca presiunea zonei kurde și a susținerilor ruse asupra propriei frontiere și a propriei zone kurde interne; creează zona tampon de 10 km la frontieră, spațiu tampon care izolează și Stat Islamic, și zona kurdă, dar permite și amplasarea refugiaților pe teritoriul sirian; sau acceptă negocierea cu kurzii la nivel intern, care oricum trebuie lansată, acceptând o autonomie dar fără stat kurd la graniță.

Există și formule combinate ale celor trei tipuri de soluții. De alt fel, date apărute în mass-media subliniază că ar exista deja o semi-înțelegere, dacă nu măcar tatonări ruso-americane care vizează proiectul, și care ar asigura reguli de angajare și evitare a incidentelor pe relația ruso- turcă, dar și marcarea unei condiționalități ca această zonă tampon să nu vizeze zona alawită din est. Apoi problema zonei tampon este veche și discutată de Turcia, însă dacă ea ar putea crea un spațiu de soluție pentru refugiații din Turcia, unii dintre refugiați, în această perspectivă, ar putea dori mai abitir să plece repede spre Europa. În fine, problema kurdă s-a agravat după încetarea negocierilor și a armistițiului dinaintea alegerilor, fapt ce a dus la ambiții mult mai mari, în contextul unei autonomii kurde în Irak autosuficiente și în extindere, și a unei zone kurde în Siria bine organizată și cu forțe armate, Peshmerga, active și capabile împotriva Statului Islamic. Aici, doar linia roșie pentru blocarea contiguității zonei kurde din Siria a funcționat pentru moment, blocând ofensivele de orice fel dincolo de anumite linii.

Pe de altă parte, extinderea Rusiei dincolo de zona de interdicție aeriană și navală create în vestul Siriei și estul Mediteranei creează presiuni puternice asupra Turciei și a NATO în întregime. Iar cooperarea rusokurdă nu are cum să liniștească Turcia, pentru că crește presiunea direct asupra sa. De aceea Ankara cântărește cu atenție planurile și alternativele, pentru că prezența zonelor kurde autonome și auto-suficiente în Irak și Siria împing spre modelul aplicabil în Turcia, dacă nu direct spre perspectiva unui stat kurd, la redesenarea frontierelor în regiune, în timp ce acordul de limitare a influenței prin zona tampon sau invazie în Siria nu prezintă certitudini că în noile condiții, kurzii turci s-ar putea rezuma la formula autonomiei, în cerințe, ca să nu spunem de dificultățile unui stat unitar turc în a accepta o asemenea perspectivă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate