DICTATURA CULTURII. Ce n-aș rata la Festivalul „George Enescu” – 2015

DICTATURA CULTURII. Ce n-aș rata la Festivalul „George Enescu” – 2015

Răspunsul spontan al unui meloman este, și în acest an, ca și în întreg ultimul deceniu: nimic.

 Dacă aș fi, însă, doar un iubitor ocazional de muzică, dornic să ascult ce-i mai bun în vremea mea, ca să-mi întregesc cultura generală, n-aș rata Filarmonica din Berlin (3 septembrie), Orchestra Capelei de Stat din Dresda (4 și 5 septembrie – mai ales în 5, cînd cântă împreună cu Anja Harteros, după opinia mea soprana numărul 1 a lumii în acest moment), recitalul lui Murray Perahia (5 septembrie), show-ul lui Anne Sophie Mutter (9 septembrie), Orchestra Simfonică din Londra (mai ales pe 9 septembrie, cînd va fi dirijată de Ion Marin și va avea ca invitați pe frații Capuçon), Filarmonica din Viena (16 septembrie), Concertgebouw (19 și 20 septembrie) și recitalul lui Christian Zacharias (20 septembrie).

N-aș rata pentru nimic în lume opera „Wozzeck” de Alban Berg, care se va cînta pe 14 septembrie, la Sala Palatului, sub bagheta lui Leo Hussain, un dirijor căruia Festivalul Enescu îi datorează mult. „Wozzeck” va fi un mare eveniment cultural pentru Bucureștii noștri, nu am nici o îndoială.

De asemenea, aș urmări pe afiș prezența artiștilor români – cei mai mulți dintre ei fiind chiar muzicienii noștri de top (Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Alexandru Tomescu, Ion Marin, Dan Grigore) sau ansamblurile noastre de prim rang (Corul Filarmonicii bucureștene, Cvartetul Belcea, Cvartetul Voces, Orchestra Filarmonicii din București, Orchestra Radio). Ca o datorie de onoare, aș merge să văd „Oedipul” Operei Naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În încheiere, dau și un pont din cercul connoisseur: cu adevărat de neratat este Maria João Pires, care cîntă pe 7 și pe 8, la Ateneu. Pires (71 de ani) este o pianistă din aceeași rasă rarisimă cu Radu Lupu. Ca și în jurul marelui pianist român, melomanii au format în jurul ei un adevărat cult. La București, va cînta exact din repertoriul în care atinge geniul: Chopin și Mozart.

 

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.