Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluirile Evenimentului zilei despre angajările ilegale din TVR, pe masa Parlamentului | EXCLUSIV PREMIUM

EVZ a dezvăluit că directorul știrilor TVR, Claudiu Lucaci, nu respectă procedura legală de angajare prevăzută de HG 286/2011
Autor: | | 3 Comentarii | 1961 Vizualizari

Avocatul Marius-Cătălin Preduț, specializat în dreptul muncii, demonstrează punct cu punct că șeful Știrilor, Claudiu Lucaci, a făcut angajări fără să respecte legea.

Comisia juridică a TVR a fost solicitată să dea explicații despre modul în care se ocupă posturile în televiziunea publică.

La sfârșitul anului 2015, EVZ a dezvăluit că directorul știrilor TVR, Claudiu Lucaci, nu respectă procedura legală de angajare prevăzută de HG 286/2011 și în locul concursului sau examenelor prevăzute de lege, acesta preferă să recruteze oameni prin intermediul Facebook. TVR a reacționat și a contrazis informația prezentată în articol. Instituția a precizat că „angajările pe perioadă determinată pentru posturile temporar vacante – suspendate temporar în cazul concediilor de creştere a copilului, detasări, suspendări la cerere pentru studii etc. – se pot face în baza unui referat al şefului structurii, aprobat de președintele -director general/director general interimar. Televiziunea Română nu este o autoritate publică în sensul legii, ci o instituție care își desfășoară activitatea în regim concurențial, sub controlul unei autorităţi publice, conform unei legi speciale – Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv.”Ce spune legea

Marius-Cătălin Preduț, avocat specializat în dreptul muncii, explică detaliat că reprezentanții televiziunii se află în eroare: „În comparație cu domeniul privat, unde modalitatea de ocupare a unui loc de muncă rămâne strict la aprecierea angajatorului și la acordul ce urmează a fi stabilit între acesta și salariat, în ceea ce privește ocuparea u n u i post vacant sau temporar vacant pentru care salarizarea se efectuează din fonduri publice, H.G. nr. 286/2011 stabilește că ocuparea unor astfel de posturi se realizează exclusiv prin concurs sau examen”.

„Oferă servicii publice”

Avocatul mai spune că nicio altă modalitate de ocupare a unor astfel de posturi (cum ar fi recrutarea directă sau indirectă, încadrarea directă pe post etc.) nu este permisă de lege: „Calitatea de instituție publică a Societății Române de Televiziune decurge exclusiv din actele normative care stau la baza organizării și funcționării acesteia. Astfel, Legea nr. 41/1994 stabilește doar faptul că acestă instituție se înființează cu scopul de a oferi <>. (...) Principiul de calificare a TVR ca instituție publică a fost menținut, pe bună dreptate, până în prezent, atât prin regulamentele proprii de organizare și funcționare adoptate de Consiliile de Administrație ale Societății Române de Televiziune, cât și de către Parlamentul României.(...)”. Principala sursă de finanțare a Televiziunii Publice o reprezintă Taxa TV (4 lei/familie/lună), mai explică avocatul Preduț, apoi fondurile alocate de la bugetul de stat și, în ultimul rând, veniturile din publicitate, care sunt limitate prin diverse acte normative.


Foto: Constantin Opriș, la  probele TVR, în studioul 11

FOTO: Claudiu Opriș, pe când era pe Vaporul  IubiriiConcurs sau examen

Luând în considerare faptul că TVR este o instituție publica, atât prin definirea acesteia de actele normative, cât și prin mecanismul de finanțare arătat mai sus, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant în cadrul instituției se va realiza exclusiv prin concurs sau examen, așa cum impune legislația în vigoare (respectiv H.G. nr. 286/2011).

Anunțurile de angajare vor fi publicate pe site-ul oficial

Contactat telefonic de EVZ, Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, a răspuns prompt problemei sesizate de noi. Cu ocazia reunirii comisiei în sesiunea de iarnă, la audierea Consiliului TVR, s-a luat în discuție și problema procedurii legale de angajare. „Am discutat și această problemă și am obținut promisiunea că, în viitor, vom avea anunțurile pe site-ul oficial al televiziunii. De altfel, cine dorește să lucreze în TVR nu este obligat să aibă un cont pe Facebook, în mod evident. Așteptăm și opinia Comisiei juridice a TVR, cu referire la problemă” , încheie senatorul.


FOTO: Georgică SeverinDatorii uriașe

TVR este la un pas de incapacitate de plată, cu datorii de 150 de milioane de euro și audiențe medii de 0,9 puncte rating. Numai în 2014, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli de 625,8 milioane de lei.

Șeful știrilor, Claudiu Lucaci, a continuat să recruteze

Imediat după publicarea articolului, Claudiu Lucaci a fost puțin bulversat. Inițial, el a scris un mesaj public prin care și-a anunțat prietenii virtuali că unii se încăpățânează să scrie invenții și că dorește să lămurească situația, dar la câteva ore a decis să șteargă acest mesaj.


FOTO: Bianca Ioniță, care a fost la Kanal D
Mai multe vedete care au trecut și pe la alte televiziuni au dat probe pentru un post la postul public.


În doar o săptămână de la revenirea din concediu de sărbători, Lucaci a continuat selecția în interiorul TVRului, conform surselor EVZ. Mai jos, redăm primele imagini de la probele din Studioul 11, pentru prezentatori: Într-una din ele se află Constantin Opriș, cunoscut publicului larg după participarea într-o emisiune pe postul Antena 1, „Vaporul Iubirii”.


FOTO: Claudiu LucaciActorul Adi Nartea a dat și el probe

Pe lângă Constantin Opriș, Lucaci a mai chemat la probe și jurnaliști din alte redacții ca Marius Vulpe, fost reporter Digi24 și Realitatea TV, Bianca Ioniță (fostă angajată la Kanal D), Cosmin Stan (Realitatea TV, PROTV), dar și actorul Adi Nartea.


FOTO: Cosmin StanÎn plus, în noua echipă TVR, se află și Doina Gradea, fostul șef al PRO TV Internațional, care se va ocupa de organizarea departamentului de știri. În discuții se mai află și Mădălina Puşcalău şi Dan C. Mihăilescu, conform unui comunicat emis de mediafax.ro Dacă există sau nu șanse egale pentru cei care doresc să se angajeze în această instituție și dacă în viitor se vor scoate posturile la concurs rămân doar întrebări fără răspuns, pentru că șeful știrilor TVR, Claudiu Lucaci, nu a mai dorit să ofere niciun răspuns.


FOTO: Adi Nartea


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate