Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluirile Evenimentului zilei despre angajările ilegale din TVR, pe masa Parlamentului | EXCLUSIV PREMIUM

EVZ a dezvăluit că directorul știrilor TVR, Claudiu Lucaci, nu respectă procedura legală de angajare prevăzută de HG 286/2011
Autor: | | 3 Comentarii | 1970 Vizualizari

Avocatul Marius-Cătălin Preduț, specializat în dreptul muncii, demonstrează punct cu punct că șeful Știrilor, Claudiu Lucaci, a făcut angajări fără să respecte legea.

Comisia juridică a TVR a fost solicitată să dea explicații despre modul în care se ocupă posturile în televiziunea publică.

La sfârșitul anului 2015, EVZ a dezvăluit că directorul știrilor TVR, Claudiu Lucaci, nu respectă procedura legală de angajare prevăzută de HG 286/2011 și în locul concursului sau examenelor prevăzute de lege, acesta preferă să recruteze oameni prin intermediul Facebook. TVR a reacționat și a contrazis informația prezentată în articol. Instituția a precizat că „angajările pe perioadă determinată pentru posturile temporar vacante – suspendate temporar în cazul concediilor de creştere a copilului, detasări, suspendări la cerere pentru studii etc. – se pot face în baza unui referat al şefului structurii, aprobat de președintele -director general/director general interimar. Televiziunea Română nu este o autoritate publică în sensul legii, ci o instituție care își desfășoară activitatea în regim concurențial, sub controlul unei autorităţi publice, conform unei legi speciale – Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv.”Ce spune legea

Marius-Cătălin Preduț, avocat specializat în dreptul muncii, explică detaliat că reprezentanții televiziunii se află în eroare: „În comparație cu domeniul privat, unde modalitatea de ocupare a unui loc de muncă rămâne strict la aprecierea angajatorului și la acordul ce urmează a fi stabilit între acesta și salariat, în ceea ce privește ocuparea u n u i post vacant sau temporar vacant pentru care salarizarea se efectuează din fonduri publice, H.G. nr. 286/2011 stabilește că ocuparea unor astfel de posturi se realizează exclusiv prin concurs sau examen”.

„Oferă servicii publice”

Avocatul mai spune că nicio altă modalitate de ocupare a unor astfel de posturi (cum ar fi recrutarea directă sau indirectă, încadrarea directă pe post etc.) nu este permisă de lege: „Calitatea de instituție publică a Societății Române de Televiziune decurge exclusiv din actele normative care stau la baza organizării și funcționării acesteia. Astfel, Legea nr. 41/1994 stabilește doar faptul că acestă instituție se înființează cu scopul de a oferi <>. (...) Principiul de calificare a TVR ca instituție publică a fost menținut, pe bună dreptate, până în prezent, atât prin regulamentele proprii de organizare și funcționare adoptate de Consiliile de Administrație ale Societății Române de Televiziune, cât și de către Parlamentul României.(...)”. Principala sursă de finanțare a Televiziunii Publice o reprezintă Taxa TV (4 lei/familie/lună), mai explică avocatul Preduț, apoi fondurile alocate de la bugetul de stat și, în ultimul rând, veniturile din publicitate, care sunt limitate prin diverse acte normative.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate