Editura Evenimentul si Capital

VLAD PLAHOTNIUC, oligarhul care vrea să conducă Rep. Moldova, OBȚINUSE CETĂȚENIE ROMÂNĂ. Sub numele de Vlad Ulinici a avut pașaport românesc, deși ERA CERCETAT DE INTERPOL. CE SERVICIU DE INFORMAȚII L-A AJUTAT?

Plahotniuc a avut relații strânse cu toți politicienii de la București.
Autor: | | 20 Comentarii | 6117 Vizualizari

În contextul exploziei situației politice de la Chișinău, vă prezentăm o față mai puțin cunoscută a jocurilor politice din Republica Moldova. Un spațiu în care jocurile politice sunt combinate permanent cu cele informative, scopul fiind atragerea micului stat din sfera de influență a Rusiei în cea a Uniunii Europene. De aceea am decis să reluăm o parte din mărturia lui Dragoș Nedelcu, fost redactor-sef adjunct la săptămanalul economic “Capital” până în 2006, apoi director executiv la “The Money Channel”, este fost vicepreședinte al CA de la Realitatea TV. Extrem de implicat în proiectele din Republica Moldova, Dragoș Nedelcu deține numeroase informații importante despre trecutul oligarhilor.

Vlad Plahotniuc a fost vizat de o anchetă a autorităților din România, pentru utilizarea unei identități false. Asta după ce în perioada noiembrie 2009 - mai 2011, liderul Partidului Democrat a folosit pe teritoriul Republicii Moldova - numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României - numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici.

După ce au investigat cauza, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 293 din Codul Penal al României – falsul privind identitatea, responsabilii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea au remis dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la București. După câteva luni de cercetări, procurorul care s-a ocupat de acest caz a clasat dosarul pe motiv că infracţiunea cu pricina, ce se pedepseşte penal în România, nu este prevăzută în legislaţia penală a Republicii Moldova. O explicație ciudată în condițiile în care Vlad Plahotniuc avea cetățenie română! De fapt, este semnul unei protecții speciale de care nu se bucură oricine. O poveste urât mirositoare în care se poate intui urma unui serviciu de informații care a decis să-l protejeze pe Vlad Plahotniuc.

În 2012 s-a aflat că Plahotniuc ar fi fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activități de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”.

Este catalogat drept oligarh, fiind acuzat de implicarea în mai multe infracțiuni. Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerânsu-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene etc. În particular, acesta a fost poreclit „păpușarul”. În iunie 2015, fostul premier Ion Sturza a declarat în cadrul unei emisiuni politice televizate că „Republica Moldova este un stat capturat, și este controlată de Plahotniuc, iar lucrurile în țară ar putea degrada și mai mult”.

Pe 13 ianuarie 2016 majoritatea parlamentară nou-formată l-a înaintat pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, însă, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui cu motivația că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

MĂRTURIA LUI DRAGOȘ NEDELCU:

Recuperarea sumei de 30 de milioane de euro

„Când ajungi?”... „Iau avionul lui Iordache şi vin când spui tu”. SOV mă sunase de dimineaţă de la volanul maşinii.

Plecase extaziat spre Chişinău, iar cum el nu mergea decât în Creta cu avionul…îşi luase vreo cinci bodyguarzi cu el, hotărât fiind să conducă până în Republica Moldova. Nu se oprise nici măcar la Roman, pe la rude…așa de bucuros era!


SOV și partenerul său Liviu Luca au cumpărat banca Investprivatbank. Directorul acesteia, Ivan Chirpalov, a furat banii din conturi


Atunci când directorul băncii Investprivatbank l-a lăsat fără 30 şi ceva de milioane de euro peste noapte… Vîntu a înnebunit. Nu de supărare că cineva i-a furat banii, ci pentru că a îndrăznit să-l lase fără atâția bani.

Investprivatbank ar fi trebuit să fie un plasament sigur, cel puțin așa îi promisese locotenentul său, Ovidiu Țurcan. Problema era că, cu Vladimir Voronin la putere, Vîntu nu prea putea să se mişte pe la Chişinău. Banii erau ca și pierduți!

Câştigarea alegerilor de către Vlad Filat şi o aşa-zisă alianţă democratică schimbase complet lucrurile. Pentru SOV se năștea o oportunitate imensă. Și cum altfel să-și facă intrarea la Chișinău… decât printr-o televiziune!

Mă urc în avion împreună cu Sorin Enache (fost ma na ger Realitatea Media) şi pe la cinci seara ajungem la Chişinău. Se înnopta devreme, iar maşina care ne aştepta pe pista aeroportului ne-a dus destul de repede spre locul unde era cazat Vîntu.

„Un domn de aici îmi transmite că vrea să fim parteneri”

Hotel Codru, Chişinău. Vîntu închiriase tot etajul 1, cazându- se în apartamentul prezidenţial. Sufrageria semăna cu sala de primiri a lui Ceaușescu: o masă lungă de vreo 20 de persoane.

„Bătrâneilor… v-am chemat pentru că e un domn care, prin Liviu Luca, îmi transmite că vrea să fim parteneri. Îl cheamă Vlad Plahotniuc.” „Îl ştiu…” răspunde, sigur pe el, Enache. „Controlează cam toate agenţiile de publicitate din Moldova… Ne va fi greu fără ajutorul lui”… continuă Enache.

Vîntu investise deja vreo două milioane de euro în Publika TV. Ce nu ştia el…era că investiţia o făcuse într-un sediu care îi aparţinea tot lui Plahotniuc.

Vîntu primise deja promisiunea prin marioneta lui, Țurcan, că după ce va lansa televiziunea, Vlad Filat, ajuns între timp prim-ministru, va susţine financiar proiectul. „Ajunge la 7… ce credeți că ar trebui să vorbim cu el ?”, ne întreabă Sorin Ovidiu Vîntu.


FOTO: Pentru relațiile sale cu familia fostului președinte comunist, Vladimir Voronin, Plahotniuc a fost supranumit „cardinalul din umbră” al familiei Voronin. El mai este supranumit și „Abramovici de Moldova”. FOTO: PUBLIKA.Cameră plină cu microfoane

Una dintre gărzile de corp ale lui SOV îl anunță că la ușă e un domn Constantin Botnaru, trimis de Vlad Plahotniuc. În camera apare un malac cu față de rus, care a făcut armata în războiul din Afghanistan. „Domnul Vlad m-a trimis înainte să vă întreb dacă aveți nevoie de ceva… vine și dânsul în câteva minute”. De fapt, Plahotniuc vroia să știe cum să se poziționeze în raport cu Vîntu. Mai târziu am aflat că hotelul îi aparținea tot lui Plahotniuc, iar camera era la fel de plină de microfoane. După un interval scurt de timp, în cameră își face apariția un individ la vreun metru și șaizeci. Vîntu era în capătul mesei de 20 de persoane, iar eu și Enache - în dreapta și stânga lui. Plahotniuc intră cu directorul de la Prime TV, televiziunea pe care o deținea deja în Moldova, și cu cel de la agenția de publicitate de care vorbise Enache. SOV schimbă cordialitățile de rigoare. Plahotniuc se așează în celălalt capăt al mesei…și începe o discuție despre numărul de bodyguarzi și despre centura de carate a fiecăruia.

A reușit, în doar cinci ani, să controleze Republica Moldova

„Dragă domnule Plahotniuc…. nici nu ştii cât de mult mă bucur că te cunosc. Am auzit atât de multe lucruri despre dumneata, că am început să cred că investiţia mea din Moldova e în pericol”… îl gratulează Vîntu, folosind acea poziționare a privirii în mijlocul nasului adversarului, care l-a făcut celebru.

Cu temele nefăcute

Se vede treaba că patronul nostru nu-şi făcuse temele… pentru că Plahotniuc nu e nici pe departe un individ atât de sofisticat pe cât pare. Încărcat de şcoală KGB-istă a vieţii, e personajul rus din James Bond care e mereu grăbit, plictisit de viaţă şi autosuficient. „Eu zic să trecem direct la subiect…Ce vrei matale în Moldova?”, se aruncă micul oligarh moldovean la beregata marelui oligarh dâmboviţean. „Ai venit să faci televiziune în Moldova ca să ce ?”.

Vîntu nu se grăbeşte, jucătorul de poker din el îşi aprinde o ţigară Rothmans cu zâmbetul pe buze. „Din câte ştiu eu, ţara e acum condusă de Filat”, vine replica tăioasă a lui SOV, „Ce nevoie am eu de Plahotniuc ?”.

Moldoveanul fusese la rândul sau directorul băncii Victoriabank…un fel de Banca Comercială a Moldovei, așa că era la curent cu problema lui Vîntu.

„Dacă matale crezi că poţi să vii la Chişinău cu televiziuni şi bodyguarzi ca să conduci ţara asta…avem o problemă. Pe mine mă cheamă Plahotniuc şi nu Filat, iar Vlad Filat poate să dicteze la Iaşi, unde a făcut facultatea, sau la vamă, unde l-a pus pe văr’su”.

Plahotniuc e deja agitat… se vede treaba că moldoveanul nostru e înzestrat cu temperamentul vulcanic despre care se vorbea. Vîntu a crezut că e vizitat la el la hotel, dar Plahotniuc venise la EL la hotel.

În seara aia şi-a promis că ţara nu poate fi condusă de Vlad Filat sau alt individ şcolit în România. În plus, apariția unui post de televiziune românesc speria rusofilii. Așa că…trei ani mai târziu… televiziunea lui Vîntu este a lui Plahotniuc, banii băncilor sunt undeva în Elveția, cărați cu avionul privat al lui Plahotniuc, dar deocamdată Vlad Filat e scos țap ispășitor.

Conduce Moldova

Moldoveanul a reușit în doar cinci ani să controleze Republica Moldova așa cum nu doar Vîntu nu s-a așteptat, ci nici măcar cel mai bun analist. Şi o face la fel de puţin sofisticat precum au încercat şi alţii… adică a pus mâna pe puterea supremă… servicii şi procurori. Iar mulţi spun că secretul se găseşte în camerele de la hotelul Nobil şi la clubul de noapte Drive.

Portret: omul rușilor cu pașaport românesc

Din analiza mea…omul e „păpușarul”. S-a îmbogățit cu benzină și motorină vândută pentru Petrom în Republica Moldova. E omul rușilor, așa că tot el a generat și criza gazului rusesc din Moldova de pe vremea lui Voronin. Plahotniuc locuiește cea mai mare parte a timpului în Elveția, unde și-a cumpărat o casă, dar și la Sciez, în Franța. Și-a luat cetățenia română sub numele Vlad Ulinici… și a obținut chiar și un pașaport sub acest nume. Conduce afacerile de la ultimul etaj al hotelului Nobil din centrul Chișinăului. Mulți vorbeau că toate camerele de acolo sunt dotate cu aparatură. Cine îl deranja din lumea mafiotă, dispărea subit…sau se retrăgea o perioada îndelungată la țară. Așa a ajuns să conducă Moldova în seara în care urma să se întâlnească cu Vîntu.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate