Editura Evenimentul si Capital

VLAD PLAHOTNIUC, oligarhul care vrea să conducă Rep. Moldova, OBȚINUSE CETĂȚENIE ROMÂNĂ. Sub numele de Vlad Ulinici a avut pașaport românesc, deși ERA CERCETAT DE INTERPOL. CE SERVICIU DE INFORMAȚII L-A AJUTAT?

Plahotniuc a avut relații strânse cu toți politicienii de la București.
Autor: | | 20 Comentarii | 6485 Vizualizari

În contextul exploziei situației politice de la Chișinău, vă prezentăm o față mai puțin cunoscută a jocurilor politice din Republica Moldova. Un spațiu în care jocurile politice sunt combinate permanent cu cele informative, scopul fiind atragerea micului stat din sfera de influență a Rusiei în cea a Uniunii Europene. De aceea am decis să reluăm o parte din mărturia lui Dragoș Nedelcu, fost redactor-sef adjunct la săptămanalul economic “Capital” până în 2006, apoi director executiv la “The Money Channel”, este fost vicepreședinte al CA de la Realitatea TV. Extrem de implicat în proiectele din Republica Moldova, Dragoș Nedelcu deține numeroase informații importante despre trecutul oligarhilor.

Vlad Plahotniuc a fost vizat de o anchetă a autorităților din România, pentru utilizarea unei identități false. Asta după ce în perioada noiembrie 2009 - mai 2011, liderul Partidului Democrat a folosit pe teritoriul Republicii Moldova - numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României - numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici.

După ce au investigat cauza, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 293 din Codul Penal al României – falsul privind identitatea, responsabilii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea au remis dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la București. După câteva luni de cercetări, procurorul care s-a ocupat de acest caz a clasat dosarul pe motiv că infracţiunea cu pricina, ce se pedepseşte penal în România, nu este prevăzută în legislaţia penală a Republicii Moldova. O explicație ciudată în condițiile în care Vlad Plahotniuc avea cetățenie română! De fapt, este semnul unei protecții speciale de care nu se bucură oricine. O poveste urât mirositoare în care se poate intui urma unui serviciu de informații care a decis să-l protejeze pe Vlad Plahotniuc.

În 2012 s-a aflat că Plahotniuc ar fi fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activități de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”.

Este catalogat drept oligarh, fiind acuzat de implicarea în mai multe infracțiuni. Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerânsu-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene etc. În particular, acesta a fost poreclit „păpușarul”. În iunie 2015, fostul premier Ion Sturza a declarat în cadrul unei emisiuni politice televizate că „Republica Moldova este un stat capturat, și este controlată de Plahotniuc, iar lucrurile în țară ar putea degrada și mai mult”.

Pe 13 ianuarie 2016 majoritatea parlamentară nou-formată l-a înaintat pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, însă, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui cu motivația că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

MĂRTURIA LUI DRAGOȘ NEDELCU:

Recuperarea sumei de 30 de milioane de euro

„Când ajungi?”... „Iau avionul lui Iordache şi vin când spui tu”. SOV mă sunase de dimineaţă de la volanul maşinii.

Plecase extaziat spre Chişinău, iar cum el nu mergea decât în Creta cu avionul…îşi luase vreo cinci bodyguarzi cu el, hotărât fiind să conducă până în Republica Moldova. Nu se oprise nici măcar la Roman, pe la rude…așa de bucuros era!


SOV și partenerul său Liviu Luca au cumpărat banca Investprivatbank. Directorul acesteia, Ivan Chirpalov, a furat banii din conturi


Atunci când directorul băncii Investprivatbank l-a lăsat fără 30 şi ceva de milioane de euro peste noapte… Vîntu a înnebunit. Nu de supărare că cineva i-a furat banii, ci pentru că a îndrăznit să-l lase fără atâția bani.

Investprivatbank ar fi trebuit să fie un plasament sigur, cel puțin așa îi promisese locotenentul său, Ovidiu Țurcan. Problema era că, cu Vladimir Voronin la putere, Vîntu nu prea putea să se mişte pe la Chişinău. Banii erau ca și pierduți!

Câştigarea alegerilor de către Vlad Filat şi o aşa-zisă alianţă democratică schimbase complet lucrurile. Pentru SOV se năștea o oportunitate imensă. Și cum altfel să-și facă intrarea la Chișinău… decât printr-o televiziune!

Mă urc în avion împreună cu Sorin Enache (fost ma na ger Realitatea Media) şi pe la cinci seara ajungem la Chişinău. Se înnopta devreme, iar maşina care ne aştepta pe pista aeroportului ne-a dus destul de repede spre locul unde era cazat Vîntu.

„Un domn de aici îmi transmite că vrea să fim parteneri”

Hotel Codru, Chişinău. Vîntu închiriase tot etajul 1, cazându- se în apartamentul prezidenţial. Sufrageria semăna cu sala de primiri a lui Ceaușescu: o masă lungă de vreo 20 de persoane.

„Bătrâneilor… v-am chemat pentru că e un domn care, prin Liviu Luca, îmi transmite că vrea să fim parteneri. Îl cheamă Vlad Plahotniuc.” „Îl ştiu…” răspunde, sigur pe el, Enache. „Controlează cam toate agenţiile de publicitate din Moldova… Ne va fi greu fără ajutorul lui”… continuă Enache.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate