Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluiri cutremurătoare din puşcăriile româneşti. Cazuri şocante ale unor deţinuţi umiliţi şi abuzaţi în spatele gratiilor | EXCLUSIV EVZ

Se spune în jargonul deținuților că pușcăria este ca o facultate (FOTO: Marian Ilie)
Autor: | | 2 Comentarii | 7461 Vizualizari

Fostul broker Eugen Chiracu a devenit un justițiar al deținuților. El susține că oprirea abuzurilor îi va face pe condamnați să nu mai comită alte crime, după eliberare

Se spune în jargonul deținuților că pușcăria este ca o facultate. „Am făcut facultatea la Jilava”, spun condamnații după eliberare. Este o sintagmă pe care Eugen Chiracu, președintele Asociației Drepturilor Omului și a Persoanelor Private de Libertate (ADOPPL), a descoperit-o în ultimii doi ani. Din 2013, momentul înființării ONG-ului, el și reprezentanții asociației sunt printre puținii „civili” care au văzut cele mai întunecate colțuri din închisorile românești.

Eugen Chiracu

Asociația a realizat mai multe inspecții de monitorizare privind respectarea drepturilor omului în penitenciare, iar rezultatele au fost îngrozitoare. S-a consemnat în rapoarte: ignoranța unor funcționari plătiți din bani publici, indiferența acestora în a obține fonduri folosind imensele resurse ale sistemului penitenciar, traficul de heroină și decesele în condiții suspecte ale aceluiași sistem care aduce României numeroase condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).


FOTO: În celulele de la Giurgiu temperatura este ca și afară. Iarna este frig, iar vara cald FOTO: MARIAN ILIE2.000 de scrisori

O parte din aceste inspecții ale ADOPPL sunt realizate în urma sesizărilor trimise la asociație. „Noi primim zilnic câteva zeci de scrisori, avem aproape două mii”, calculează președintele ONG-ului. În mare parte sunt recla mații clasice ale condamnaților privitoare la suprapopulare, mizerie, boli transmisibile, trafic de droguri, decese, hrană fără carne, ploșnițe, dar și semnalarea excesivă a executării unor pedepse pentru fapte care nu au fost comise de ei.


FOTO: Curtea Penitenciarului Giurgiu este unul dintre cele mai periculoase locuri, aici întâlnindu-se interlopi periculoși FOTO: MARIAN ILIECondamnații care sunt obligați să fie „femei”

Cele mai flagrante cazuri de încălcare a drepturilor omului descoperite au fost:

MIROSUL DE IGRASIE.

Mirosul insalubru insuportabil a fost prima grozăvie pe care au descoperit-o reprezentanții ADOPPL atunci când au intrat prima dată întro închisoare. Era vorba de Penitenciarul Giurgiu.

OBLIGAT SĂ FIE HOMOSEXUAL.

„Pamela” este un alt deținut maltratat psihic și fizic. „Când l-am întâlnit, era la Giurgiu printre de ținuți foarte periculoși. El avea vreo 40 de kilograme și nici cea mai mică intenție de violență”, precizează Chiracu. Re prezentanții ADOPPL au constatat că „Pamela” fusese obligată, după gratii, să devină homesexual.

SCHIZOFRENICII.

Apoi au dat de „foarte mulți deținuți cu afecțiuni psihice vizibile, foarte mulți!. Adică oameni de care ți-e frică să te uiți la ei, pe stradă, pentru că ți-ar putea da cu ceva în cap”, spune ONG-istul.

„DESCOMPUS” DE BĂTAIE.

Un deținut pe nume Zarafim a semnalat uciderea, cu mulți ani în urmă, în detenție, a unchiului său. „Figura acestui om, maltratată de bătăile primite în penitenciare, doar pentru că tot caută să afle cum și de ce a murit o rudă, mi-a rămas întipărită pe retină”, își amintește Chiracu.

LIPSA ASISTENȚEI MEDICALE.

„Vă pot arăta sute de scrisori din zeci de penitenciare, parcă trase la indigo: toți semnalează în mod agresiv lipsa asistenței medicale”, adaugă președintele ADOPPL. Acesta susține că este un lanț cauzal între lipsa unei alimentații și bolile din penitenciare.

CRIMINALUL CU O ANCHETĂ DISCUTABILĂ.

Președintele ADOPPL consideră că și în cazul condamnării lui Iulian Țigănilă s-au comis nereguli în ancheta penală. Doi martori au murit imediat după ce au dat declarații.

KAIZERUL, ASCUNS ÎN WC.

Deținuții care cumpără kaizer de la magazinele închisorii îl ascund în WC, după o gresie. „Le este frică să se ducă cu kaizer în celulă, pentru că acolo majoritatea nu își permite să dea 50 de lei pe kaizer și riscă să fie bătut de toți ceilalți”, susține Chiracu.

„Orice deținut poate câștiga la CEDO”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate