Editura Evenimentul si Capital

Povestea nespusă a bulinei roșii și o soluție pentru consolidarea clădirilor care prezintă risc seismic

În Centrul Vechi al Bucureștiului, dar și în zone centrale din orașele provinciale, foarte multe clădiri prezintă risc seismic major, motiv pentru care au fost „decorate” cu celebra bulină roșie
Autor: | | 12 Comentarii | 4363 Vizualizari

Când și cine a inventat bulina roșie? Care era planul din spatele acestui demers de interes național? Cine l-a distrus? Cum? Când și de ce? Cum putem revitaliza acel plan, dar și cum putem consolida clădirile aflate în pericol de prăbușire, citiți în rândurile de mai jos

Bulina roșie, acel semn rotund lipit pe imobilele vechi, perceput ca un fel de sperietoare în prezent și care generează dezbateri nesfârșite, a fost inventată în urmă cu 17 ani. La acea vreme, exista și o strategie bine pusă la punct pentru consolidarea clădirilor „stigmatizate” cu această bulină roșie.

Totul s-a dus de râpă odată cu finalul mandatului lui Nicolae Ștefan Noica, inginer constructor de meserie și fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului în guvernele CDR. Dar mai bine să-i dăm cuvântul domnului Noica, un om din alte timpuri. Mai bune, fără îndoială: „În 1999, una din preocupările ministerului pe care-l conduceam a fost să punem în siguranță fondul construit. M-am sfătuit cu o serie de colegi și am luat o măsură dificilă, neagreată de unii. Să punem o sută de buline roșii pe clădirile mai mari de P+4, făcute înainte de 1940, când nu erau norme seismice. Normele au apărut prin ‘42, ’50, ’60, în ’77 am mai învățat câte ceva... Așadar, am pus bulinele ca o măsură de prevedere, să arătăm că trebuie luate măsuri de consolidare”.

„Pionul” Miron Mitrea, „Regele” Năstase și președintele neputincios

Domnul Noica se foiește pe scaunul negru, sculptat cu migală, în care patina timpului se ghicește în luciri repezi, ce-ți fură ochii: „Am decis ca acele clădiri să fie consolidate, pentru că era prea scump să fie aduse la normele noi de construcție. Doar așa le puteam păstra funcționalitatea. Zis și făcut. Am prezentat această hotărâre Guvernului, la pachet cu o listă a acestor clădiri cu buline. Erau 110 construcții în București și multe, foarte multe în provincie, la Iași, la Focșani, la Ploiești, peste tot în țară”.

Bărbatul din fața mea, trecut de 70 de ani, oftează, pradă unor aduceri aminte nu tocmai plăcute: „Către finalul mandatului, am făcut un proiect de lege pentru crearea unui fond special destinat consolidării acestor clădiri. Propunerea trecuse de Senat, ajunsese în Camera Deputaților, dar, la doi ani după ce eu plecasem din minister, proiectul a fost trecut pe linie moartă. Ce s-a întâmplat?”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate