Editura Evenimentul si Capital

Ingrid Mocanu aruncă bomba. Un nume foarte greu ar avea legătură cu ARHIVA SIPA. Și un jurnalist celebru ar fi implicat

Autor: | | 0 Comentarii | 3970 Vizualizari

Judecătorul Marius Iosif, fost șef al ANP și președinte al comisie de inventariere a arhivei SIPA, a declarat în direct, luni seara, la Antena 3 că nu are informații potrivit cărora arhiva SIPA ar fi fost spartă.

Marius Iosif, care a făcut parte din comisia de control a arhivei SIPA, a făcut referire la perioada în care arhiva a fost la Administrația Penitenciarelor, susținând că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu această arhivă când aceasta a fost în Ministerul Justiției.

„Nu pot să stabilesc dacă arhiva a fost spartă, întrucât era un spațiu securizat pe două niveluri și se aplica un sigiliu. Arhiva se afla în vremea aceea (2007-2008, n.red) la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)”, a declarat Iosif. 

Pe de altă parte, Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiției, a declarat că avea cunoștințe despre faptul ca unul dintre dosarele în care era implicată Monica Macovei nu se mai afla în arhiva SIPA, cu toate că nu poate confirma dacă Macovei ar fi avut vreun rol în dispariția dosarului respectiv.

Au existat informații și despre alte persoane ale căror dosare nu se mai găseau în arhiva. Dosarele erau sustrase cu scopul ca anumite persoane să fie protejate. „Este vorba chiar de persoane cu funcții înalte, magistrați și judecători” a mai spus Ingrid Mocanu, în emisiunea „Sinteza Zilei”. 

Întrebată dacă Monica Macovei ar fi avut motive să fie îngrijorată despre informațiile care existau în dosar, Ingrid Mocanu a declarat că ar fi fost vorba despre informații „foarte compromițătoare, referitoare la domnia sa, care nu ar fi fost reale. Era vorba despre informații personale, dar și profesionale” 

Mocanu a confirmat faptul că jurnalistul Dan Tăpălagă a avut acces la arhiva SIPA.  „Se vorbea că domnul Tăpălagă ar fi fost informat. Nu știu dacă neapărat a avut acces în arhivă, dar fusese informat în legătură cu astfel de dosare și informații din dosare”.

Tăpălagă a lucrat în Ministerul Justiției ca și consilier al Monicăi Macovei, înainte de a se lua decizia de dizolvare a arhivei  SIPA, a mai precizat fostul șef al Ministerului Justiției.

Referitor la informația privind existența unui xerox în arhiva SIPA, Ingrid Mocanu a confirmat, însă a dorit să precizeze că nu ea a fost sursa lui Dan Andronic.

„Vreau să precizez că eu nu sunt sursa dlui Andronic. Eu am aflat informația după ce a spus Andronic acest lucru și confirm acest lucru. Era de notorietate publică existența acestui xerox, însă noi care eram în arhivă nu aveam probe pentru așa ceva. Noi doar am auzit astfel de informații. Acest xerox ar fi existat, când arhiva SIPA era în minister”, a mai precizat Mocanu.

Fostul șef din Ministerul Justiției a mai precizat că, în acest xerox s-au găsit un număr de copii care au fost descoperite de comisie când s-a început scrierea raportului Chiuariu-Predoiu. „A doua comisie în cazul Predoiu nu a avut acces la dosare”, a dezvăluit Mocanu.

„Numele persoanelor care au intrat în arhiva SIPA se pot face publice cam în 5 minte, iar desecretizarea raportului maximum 10 minute, dacă merge prost imprimanta”, este declarația lui Ingrid Mocanu, care a adăugat că cei care sunt pe listă și care și-au făcut treaba nu au motiv de îngrijorare.

Mocanu a dezvăluit că este posibil să fi intrat și alte persoane în arhiva, în afară de cele care sunt trecute pe lista din raport, în perioada în care nu au funcționat camerele.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate