Dezorganizare şi agitaţie, semne de ADHD la adulţi

Dezorganizare şi agitaţie, semne de ADHD la adulţi

O tulburare de comportament precum ADHD nu se manifestă doar la copii, ci şi la adulţi, care întârzie repetat, sunt impulsivi şi schimbă multe slujbe.

Deficit de atenţie, hiperactivitate sau impulsivitate (pe scurt ADHD) este una dintre cele mai frecvente afecţiuni com portamentale întâlnite la copii şi adolescenţi, însă boala nu se opreşte la această vârstă.

„La unii copii simptomele dispar cu înaintarea în vârstă, însă există posibilitatea ca până la 60% dintre bolnavi să manifeste simptome şi la vârsta adultă”, spune Camelia Izsak, psiholog şi psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.

„Îşi pierd uşor controlul” La vârste fragede, boala se manifestă prin deficit de atenţie sau concentrare, iar la adulţii semnele pot fi printre altele întârzieri repetate, dezorganizare sau oboseală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă la copii boala se manifestă prin hiperactivitate, impulsivitate, incapacitate de concentrare, rezultate slabe la studii, adulţii îşi pierd cu uşurinţă controlul şi sunt impulsivi”, explică medicul Camelia Izsak. Unii dintre ei au probleme de concentrare şi atunci când citesc, au o stare de spirit oscilantă şi nu îşi pot controla furia.

Probleme la job şi în familie

Din cauza tulburărilor provocate de ADHD, păstrarea unui job e o adevărată provocare. Bolnavii au des probleme în îndeplinirea sarcinilor, nu sunt organizaţi şi nu respectă deadline-urile. În plus, tind mereu să întârzie.

„Pentru că prezintă dificultăţi de concentrare şi organizare, activităţile lor nu sunt finalizate, ceea ce duce de multe ori la pierderea slujbei. Probleme sunt accentuate şi atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor şi ordonarea activităţilor. Bolnavii au şi o tendinţă de abandon, motivată de plictiseală şi lipsă de interes”, adaugă psihologul Camelia Izsak. Conform studiilor, doar jumătate dintre adulţii bolnavi sunt capabili să-şi păstreze o slujbă full-time, comparativ cu 72% la persoanele sănătoase.

Pe lângă piedicile pe care le pune la job, ADHD poate crea probleme şi în familie. Boala îi face să nu-şi poată aminti ce au de făcut, să plătească facturile sau zilele de naştere. Adulţii bolnavi îşi pierd repede cumpătul şi dau naştere la conflicte, ceea ce duce la certuri, care se pot finaliza cu divorţ. „Au şi tentaţii mai accentuate pentru consum de droguri, alcool, tutun”, avertizează psihologul Camelia Izsak.

Tratamente posibile

În funcţie de gravitatea manifestărilor, e bine ca bolnavii să urmeze un tratament cu medicamente asociat cu psihoterapie şi să aibă suport psihologic şi afectiv.

„Adulţii bolnavi pot să îşi îmbunătăţească starea de sănătate prin creşterea autocontrolului, găsirea propriilor strategii de îmbunătăţire a comportamentului, redirecţionarea energiei spre activităţi recreative sau hobby-uri care îmbunătăţesc calitatea vieţii”, recomandă Camelia Izsak.

„Adulţii cu ADHD nu sunt interesaţi de activităţi monotone, relaxante (cum ar fi cititul), sunt irascibili şi mai predispuşi divorţurilor.“, CAMELIA IZSAK, psiholog şi psihoterapeut