Dezbateri pe tema abuzului în serviciu, la Ministerul Justiției

Dezbateri pe tema abuzului în serviciu, la Ministerul Justiției

O dezbatere publică privind modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu va avea loc, luni la Ministerul Justiției, în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Ministrul Tudorel Toader se va întâlni, începând cu ora 10,00, cu reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale, potrivit Agerpres.ro.

Reprezentanţii societăţii civile au sugerat eliminarea pragului prin transformarea infracţiunii în una "de pericol", fie stabilirea unui prag minim. 

"Nu credem că este neapărat nevoie de prag. (...) Parlamentul şi dumneavoastră, prin Ministerul Justiţiei, aveţi posibilitatea să înaintaţi o astfel de propunere Parlamentului, pentru că ţine de politica penală a statului român, de filozofia penală din Codul penal. Vă sugerăm să modificaţi infracţiunea de abuz în serviciu din articolul 297, în aşa fel încât ea să nu mai fie o infracţiune de rezultat, ci să fie o infracţiune de pericol. În momentul în care face această redefinire, nu mai încape niciun fel de discuţie despre vreun prag, pentru că pragul este indisolubil legat de existenţa rezultatului", a propus Codru Vrabie, reprezentant al Asociaţiei Funky Citizens, în cadrul dezbaterii. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Codru vrabie a mai spus că în istorie a existat o perioadă în care abuzul în serviciu era reglementat ca o "infracţiune de pericol". 

"Infracţiunea de abuz în serviciu, încă de la Dongoroz (Vintilă Dongoroz - n.r.) încoace, pare să fie o infracţiune de rezultat, însă, în Codul lui Cuza din 1865, infracţiunea era una de pericol. În filozofia capitolului de infracţiuni de serviciu există şi infracţiuni de pericol, şi infracţiuni de rezultat, dar, dacă ne uităm la abuzul în serviciu, ne întrebăm care este valoarea ocrotită. Noi credem că valoarea ocrotită este exercitarea atribuţiilor de serviciu cu respectarea legii. Nu poate să fie ocrotită valoarea rezultată din încălcarea legii şi cauzarea unei vătămări sau unui prejudiciu", a motivat Vrabie.