Editura Evenimentul si Capital

Dezastrul din Colectiv, prevăzut de un simplu angajat, dar ignorat

Ştefan Andras Suto, proprietarul fi rmei care a efectuat lucrările de renovare la clubul Colectiv, susţine că patronii sunt cei care au optat pentru folosirea de materiale mai ieftine, neignifuge
Autor: | | 5 Comentarii | 2230 Vizualizari

Incendiul de la clubul bucureștean a fost anticipat cu ore bune înainte de către un debarasator care i-a prevenit atât pe unul dintre patroni, cât şi pe pirotehniştii care montau artificiile, că există pericolul declanşării unei catastrofe

Detaliul apare în rechizitoriul întocmit de procurori, prin care patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată.

Martorul Viorel Stanciu, angajat al clubului Colectiv, a relatat procurorilor că prima oară le-a atras atenţia celor care montau artificiile pe scenă că materialele pirotehnice pot provoca un dezastru. Iniţial, aceste artificii nu erau montate pe stâlpii de metal ai scenei, ci „peste boxe”.

Semnale fără ecou

„Am luat legătura cu persoanele care montau artificiile, care erau doi bărbaţi, am întrebat la ce înălţime bat artificiile respective, iar aceştia miau spus că la cel puţin doi metri. În aceste condiţii eu le-am spus că le interzic categoric să monteze acele artificii, întrucât am apreciat că dat fiind distanţa de la artificii până la tavan de aproximativ 2,5 metri şi faptul că pe tavan este lemn, poate să ia foc”, a susţinut martorul la anchetă.

După discuţia cu cei doi Viorel Stanciu s-a dus să-l prevină pe unul dintre patronii clubului, Alin Anastasescu, care i-a spus că va vorbi personal cu pirotehniştii.

Ulterior intervenţiei patronului, artificiile au fost repoziţionate pe stâlpii scenei, iar angajatul a intervenit a treia oară şi le-a spus pirotehniştilor că, din poziţia respectivă, artificiile pot aprinde buretele de pe stâlpi.

Extinctoare expirate

„Eu am plecat în jurul orelor 17.30 – 18.00, l-am văzut pe Alin Anastasescu în incinta clubului, discutând cu persoanele respective însă nu am auzit ce anume au discutat. (...) Am văzut în club că artificiile erau montate în altă parte, respectiv pe stâlpii metalici de la scenă. Atunci am vorbit cu unul dintre băieţii care se ocupau de artificii, pe care nu aş putea să-l identific, şi i-am spus ca artificiile să bată cât mai departe de stâlpii din interior pe care se afla burete, totodată i-am adus un stingător care se afla în spatele boxelor şi i-am spus că atunci când dă drumul la artificii să fie atent şi dacă vede vreo scânteie pe stâlp să folosească extinctorul”, a mai arătat martorul.

Tot în rechizitoriu procurorii reţin că stingătoarele aflate în incinta clubului Colectiv erau expirate, iar după izbucnirea incendiului un bărbat a încercat să stingă focul aruncând cu bere.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate