Editura Evenimentul si Capital

Devalorizarea Omului! De ce Leul Cecil ne INDIGNEAZĂ mai mult decât crimele ISIS. Și de ce Remus Cernea cere DREPTURI speciale pentru Delfini

Lumea a ieșit în stradă să protesteze față de uciderea lui Cecil
Autor: | | 1 Comentarii | 515 Vizualizari

Filosoafa Chantal Delsol face o necruțătoare radiografie a mentalităților contemporane, a „orientalizării” Occidentului, în care un pui de găină devine mai vrednic de milă decât un fetus uman. Un text excepțional în Valeurs Actuelles.

Leul Cecil a devenit o vedetă internațională. Acest splendid animal, care aparținea unei rezervații din Zimbabwe, a fost cu perfidie momit în afara spațiului rezervației (într-o zonă unde vânătoarea era permisă) de către un vânător care l-a hăituit până la epuizare, apoi l-a ucis și l-a fotografiat.

Peripeția a creat un uriaș scandal. Aventura leului Cecil, vedetă și victimă a oamenilor răi, transmite un mesaj despre o întreagă filosofie a contemporaneității. Indignarea și protestele opiniei publice, după aceasta întâmplare exprimă credințele momentului cu mult mai bine decât ar putea-o face mulți analiști.

Vânătorul respectiv, un dentist american amator de safari, a comis un delict, pentru că animalul era protejat de rezervație. De aici până la a-l trata ca pe un mare criminal este o distanță.

Opinia publică s-a ridicat împotriva lui cu o vehemență ridicolă. A primit amenințări cu moartea și și-a găsit locuința vandalizată, în timp ce rețelele de socializare îl descriu, nici mai mult, nici mai puțin, decât ca pe un fel de Hitler contemporan. Aceste minți ar face bine să se răcorească!

O evoluție a mentalităților, mai degrabă binevenită, ne incită să nu mai privim animalele ca pe niște bunuri nobile, ci ca pe niște creaturi sensibile și suferinde, meritând deci toate atenția, respectul și compasiunea noastră.

Dualismul cartezian, care culmina cu animalele-mașini, este mult în urma noastră. Progresul biologiei al etologiei se conjugă pentru a ne face să înțelegem că avem datorii față de animalele care suferă.

Această certitudine nu este nouă în cultura occidentală (e de ajuns să o citești pe Hildegarde von Bingen, de pildă), însă ea cunoaste astăzi un aspect particular, care o apropie de culturile orientale - nu mai zicem „animalele trebuie respectate ca niște ființe simțitoare”, ci „animalele sunt la fel de demne ca și oamenii și au aceleași drepturi”, și în curând vom zice „animalele sunt mai respectabile decât oamenii, pentru că nu ucid decât pentru a mânca”.

Acest delir nu se sprijină pe nici un raționament și pe nici o dogmatică, ci izvorăște direct din indignare și din sentiment: este o credință care se răspândește peste tot și care creează excese.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate