Editura Evenimentul si Capital

Deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice vor beneficia de doar 20 de zile de reducere a pedepsei, indiferent de numărul cărţilor. Valoarea ştiinţifică, atestată de Consiliul Naţional al Cercetarii Ştiinţifice

Gigi Becali, un prolific autor de cărţi ştiinţifice, pe vremea când era la închisoare
Autor: | | 1 Comentarii | 164 Vizualizari

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care este stabilită procedura privind elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate. Începând cu 31 august 2016, deținuții care elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioadă de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile.

Reducerea pedepsei de 20 de zile este stabilită indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durată executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invențiilor. Confirmarea caracterului științific va fi făcută de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul a modificat și completat în acest sens Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date. De menționat că evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială. În ceea ce privește publicarea lucrării științifice, aceasta se realizează prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În cazul invențiilor, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se realizează exclusiv de către deținut.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate