Centrul de cercetare Nokia din Cluj-Napoca se va închide până la sfârşitul lunii septembrie 2011, au anunţat oficialii companiei finlandeze.
Măsura face parte dintr-un program mai amplu, care vizează restructurarea a peste 4.000 de posturi din cadrul fabricilor de telefoane şi a centrelor de cercetare din întreaga lume.
Document Nokia: "Vor fi afectate 120 de persoane"
Decizia de închidere a centrului din Cluj, unde lucrau 120 de programatori, va fi pusă în aplicare treptat, pe măsură ce proiectele de cercetare ale diferitelor grupe de programatori vor fi finalizate.
"Proiectele desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane", se arată într-un document al companiei Nokia.
Într-un limbaj specific marilor corporaţii internaţionale, Nokia a anunţat că cei care vor fi disponbilizaţi vor fi ajutaţi "să se reorienteze social". Mai concret, cei care vor fi disponibilizaţi vor fi plătiţi până la sfâşritul anului 2011 şi vor putea beneficia de diferite programe sociale.
"Intenţionăm să le oferim celor care riscă să îşi piardă locurile de muncă o serie de opţiuni, de la angajare individuală şi sprijin pentru reconversie profesională, la investiţii pentru promovarea inovaţiei şi colaborări cu parteneri locali pentru a genera noi oportunităţi", a spus Stphen Elop, preşedinte al Nokia.
Nokia va folosi o nouă aplatformă: Windows Mobile
Fabrica de telefoane Nokia de la Jucu nu va fi afectată de aceste măsuri de austeritate, au mai spus oficialii companiei. Noua strategie Nokia presupune, pe lângă renunţarea la 4.000 de angajaţi, şi renunţarea la platforma de operare Symbian, platformă tehnică deja depăşită de tehnologiile existente pe piaţă.
Potrivit noii strategii Nokia, noile telefoane inteligente vor funcţiona pe baza unei platforme Windows Mobile. Într-un document oficial al Nokia se arată că firma şi-a anunţat intenţia de a forma o colaborare strategică cu Accenture, o firmă de soft. Această colaborare vizează şi transferul acti vităţilor softului pentru Symbian, inclusiv cei 3.000 de programatori.
"Era previzibil, deoarece salariile rămăseseră în urmă"
Un fost programator român care a lucrat pentru Nokia a declarat că cea mai mare activitate de cercetare a centrului de la Cluj viza realizarea unui protocol de comunicare pentru e-mail, folosit de telefoanele Nokia.
"Am mai lucrat pe Symbian şi pentru realizarea unor hărţi locale care afişau, pe lângă străzi, şi obiectivele interesante, hoteluri, muzee etc. Ceea ce s-a întâmplat la Cluj este oarecum previzibil deoarece şi salariile au rămas cu mult în urmă faţă de restul firmelor de pe piaţă. La ce se lucra şi ce se făcea acolo se putea cu mult mai bine din punct de vedere financiar", ne-a spus programatorul.