Destinaţie de vacanţă IMPOSIBILĂ. Stânca Rockall, cea mai INACCESIBILĂ insulă din lume (FOTO)

Destinaţie de vacanţă IMPOSIBILĂ. Stânca Rockall, cea mai INACCESIBILĂ insulă din lume (FOTO)

Insula se află la 290 de mile Vest de coastele Marii Britanii şi 440 de mile la Sud de Islanda. Are doar 784,3 metri pătraţi şi o înălţime de 17, 5 metri. Doar o sută de oameni au ajuns pe ea şi doar patru au dormit acolo

De fapt, insula este vârful unui vulcan stins ce se ridică la nici 20 de metri deasupra nivelului mării, într-o zonă în care valurile ating şi 29 de metri. Această insulă a intrat în istorie în 1955 ca ultima cucerire teritorială a Imperiului Britanic. Regina Elisabeta a Marii Britanii a autorizat anexarea acestei insuliţe pe 14 septembrie 1955, iar pe 18 septembrie un echipaj format din doi Royal Marines, un naturalist şi un comandant al Royal Navy au ridicat steagul britanic deasupra insulei şi au cimentat o placă ce anunţă apartenenţa sa la Marea Britanie. La ora 10:16, comandantul Desmond Scott a devenit ultimul navigator care a rostit cuvintele care au făcut istorie: “In the name of Her Majesty Queen Elizabeth II, I hereby take possession of this Island of Rockall”. Adică: “În numele Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a iau ]n posesie Insula Rockall”. Această frază a fost rostită, de toi marii corăbieri englezi care au descoperit noi teritorii, peste mări şi le-au anexat Regatului Unit.

Teama de ruşi

Insuliţa a fost anexată ca urmare a temerilor existente în acel moment al Războiului Rece referitoare la faptul că forţele sovietice ar fi putut să folosească această rocă pentru a spiona testele nucleare britanice. Între 26 mai şi 4 iulie 1985, un fost soldat din cadrul forţelor SAS, Tom McClean, a trăit pe Rockall pentru a întări pretenţiile legale ale Marii Britanii asupra acestei insuliţe, informează travel.descopera.ro.

Eforturile sale nu au fost în van: astăzi experţii estimează că drepturile asupra Rockall ar putea valora 100 de miliarde de lire sterline, pentru că se găseşte într-o zonă bogată în petrol şi în gaze naturale.

Greenpeae intră pe fir

În iunie 1997, organizaţia Greenpeace a trimis un echipaj pe insulă pentru a protesta împotriva exploatării petroliere. Reprezentanţii organizaţiei ecologiste au lipit la rândul lor o plăcuţă pe stânca insulei, lângă cea montată de reprezentanţii Marii Britanii.

Pe aceasta se pot citi şi astăzi următoarele cuvinte:  “Let the sun and wind do their work. Leave the oil beneath the waves”. Adică: “Lăsaţi soarele şi vântul să-şi facă treaba. Lăsaţi petrolul să rămână sub valuri”.

Doar patru oameni au dormit pe insulă

De-a lungul istoriei, mai puţin de 100 de persoane au ajuns pe Rockall, iar doar patru se pot lăuda că au dormit acolo. Cei care au reuşit acest record au fondat The Rockall Club, grup în care sunt înscrişi automat temerarii care vizitează această insuliţă. Dacă doriţi să vă număraţi printre ei, site-ul clubului vă avertizează că vizitele pe Rockall: „sunt dificile, depind de vreme şi nu sunt deloc ieftine. A păşi pe Rockall este un fenomen rar, ce necesită experienţă, echipament specializat, vreme bună şi noroc”.

Dacă vreţi să vă încercaţi norocul, specialiştii recomandă să contactaţi pentru programări compania Kilda Cruises, ce a dus la bun sfârşit 100% din tentativele de a ajunge pe Rockall.