Editura Evenimentul si Capital

Despre fobii | Cu românul la psiholog

Eveline Osnaga
Autor: | | 0 Comentarii | 393 Vizualizari

Fobia este o frică irațională, inexplicabilă, care aparent nu are nicio logică într-o anumită situație. Putem considera că frica este irațională atunci când pericolul nu există în realitate sau atunci când persoanele care suferă de o fobie intră în acea stare de panică anticipată, adică fără să existe stimulul.

 

Ca multe alte tulburări de sănătate mentală, fobiile sunt rezultatul unei interacţiuni complexe între factori sociali, psihologici şi biologici. Când ne referim la factori sociali sau de mediu putem lua în calcul experiențe neplăcute din copilărie. Un alt factor din această categorie poate ține de educație și de informare. Din perspectiva factorilor psihologici care susțin dezvoltarea fobiilor se numără existența unei traume emoționale sau psihologice avută în copilărie sau lipsa unei relații de atașament corespunzătoare în primii ani de viață. Cu alte cuvinte, frica derivată din fobii este susținută de acești trei factori și datorită lor există și remedii care vin în sprijinul celor care dezvoltă astfel de fobii.Principalele fobii sunt: de animale, de mediul înconjurător (înălţime, furtună, apă etc.), de sânge, infecţii sau răni, de anumite situaţii (avioane, lifturi, spaţii înguste etc). Chiar dacă paleta de fobii este foarte diversificată, toate acestea au o serie de simptome comune pe care le resimțim. Fie că vorbim de creșterea frecvenței cardiace sau palpitații, de transpirații, tremurături, amețeală sau greață, toate apar ca un răspuns la stresul pe care organismul îl resimte atunci când fobia începe să-și facă simțită prezența.

Ablutofobia este o tulburare obsesiv-compulsivă care se manifestă prin spălarea frecventă a mâinilor sau, dimpotrivă, se pot afla la cealaltă extremă și se manifestă prin obsesia împotriva spălării, indiferent că vorbim de mâini sau de corp.

O altă tulburarea este acvafobia și se manifestă prin teama morbida de apă. Aceasta este legată de frica de înec, dar se poate manifesta și în prezența râurilor, a lacurilor și chiar a piscinelor.

Frica de insecte

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate