Editura Evenimentul si Capital

Despre cum am atentat la Siguranța națională | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 1587 Vizualizari

Istoria Evenimentul zilei de sub conducerea mea cuprinde și războiul dus cu cel mai puternic om din România imediat postdecembristă: Ion Iliescu.

 Pentru campaniile angajate împotriva FSN, pentru dezvăluirile incomode, pentru comentariile mele critice și pentru sprijinirea Opoziției politice slăbănoage într- o vreme cînd presa ținea loc de Opoziție la Putere, Evenimentul zilei a fost ținta loviturilor de tot soiul din partea Puterii întruchipate de Ion Iliescu.

Printre aceste lovituri se numără și autosesizarea Parchetului General în cazul Evenimentului zilei pentru atentat la Siguranța națională.

Despre reacția mea de atunci, prin nimic diferită de cea pe care aș aveao acum, am publicat în Evenimentul zilei din 18 martie 1994 comentariul intitulat Despre cum am atentat la Siguranţa naţională.

Îl reproduc aici, pentru că trimite la un moment din Istoria presei, dar și din Istoria postdecembristă.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Miercuri, 16 martie, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Municipiului Bucureşti m-a convocat la o primă audiere în legătură cu acuzaţia adusă Evenimentului zilei de încălcare a Legii siguranţei naţionale. Din cîte se ştie, după publicarea în ziarul nostru a mesajelor transmise de unii cetăţeni preşedintelui ţării cu ocazia zilei sale de naştere, Parchetul General s-a autosesizat, dispunând începerea cercetării penale. Pentru a mă chema la sine, Parchetul de pe lângă TMB a apelat la o carte poştală, naiv bătută la maşină, o carte poştală pe care Ion Cristoiu devenise Cristoiu Ion, semn al reducerii oricărui om, inclusiv a jurnalistului, la condiţia de recrut tuns chilug. Potrivit aceluiaşi carton dreptunghiular, care mă ameninţa, în caz de neprezentare, cu o amendă de la 50 la 100 lei, urma să fiu audiat de către procurorul Marian Nazat în calitate de „Făptuitor”.

Multe lucruri fost-am eu după decembrie 1989. Spion, mason, pitic utecist, om al Regelui şi al ungurilor, ba chiar şi om al lui Ion Iliescu. „Făptuitor” nu fusesem.

Iată-mă şi în această ipostază, graţie contribuţiei aduse de Codul nostru penal la îmbogăţirea limbii române!

Un altul în locul meu ar fi făcut mare tărăboi la primirea imperativei cărţi poştale. Ar fi invocat drepturile omului şi ale jurnalistului, s-ar fi plîns Consiliului Europei, ar fi ţipat ca din gură de şarpe că Puterea vrea să se răzbune. Cum nu sînt de felul meu nici isteric, nici demagog, m-am înfiinţat ieri, 17 martie, la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Municipiului Bucureşti, la ora 10 fără cinci, cu cinci minute mai devreme decît ora fixată. Luînd loc pe unul din scaunele destinate celor audiaţi, scaun pe care şezuseră înaintea mea escroci, hoţi, criminal, inclusiv cei care l-au asasinat pe Ioan Luchian Mihalea, am răspuns sîrguincios la toate întrebările procurorului, am scris şi am iscălit o declaraţie şi am plecat luînd cu mine cele cinci noi citaţii pentru alţi redactori ai Evenimentului zilei. Ce-am mărturisit eu nu fără o oarecare trudă (abia acum mi-am dat seama că o declaraţie la Procuratură e mai dificil de realizat decît un editorial!), pe coala de hîrtie pusă la dispoziţie cu amabilitate de domnul procuror, n-are rost să repet. Am spus suficient de mult pe această temă colegilor mei jurnalişti care m-au aşteptat la ieşire timp de două ore, cît a durat audierea.

Aş vrea să mă opresc în schimb asupra unei descoperiri pe care am făcut-o cu prilejul acestui interogatoriu. Autosesizarea Parchetului General a vizat încălcarea articolului 19 al Legii siguranţei naţionale. La vremea dezbaterii şi votării în Parlament a legii, în 1991, nu i-am dat prea mare atenţie. Era vorba despre una din numeroasele legi trecute prin Parlament graţie maşinăriei de vot a majorităţii pe atunci feseniste. Convocarea şi audierea la Parchet m-au făcut să stărui puţin asupra legii şi, mai ales, asupra articolului 19. Acest articol spune, la un moment dat, că „deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, constituie infracţiune”. În ce a constat descoperirea mea? În faptul că acest articol poate transforma în atentat la siguranţa naţională orice activitate jurnalistică mai serioasă. Puterea presei democratice stă, printre altele, în capacitatea de a descoperi ce se află şi ce se pune la cale dincolo de uşile închise. Acest drept şi această îndatorire sunt date presei în calitatea acesteia de reprezentant al opiniei publice. Articolul 19 incriminează culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial în afara cadrului legal. Ce înseamnă cadrul legal articolul nu ne spune.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate