Editura Evenimentul si Capital

Despre cum am atentat la Siguranța națională | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 1581 Vizualizari

Istoria Evenimentul zilei de sub conducerea mea cuprinde și războiul dus cu cel mai puternic om din România imediat postdecembristă: Ion Iliescu.

 Pentru campaniile angajate împotriva FSN, pentru dezvăluirile incomode, pentru comentariile mele critice și pentru sprijinirea Opoziției politice slăbănoage într- o vreme cînd presa ținea loc de Opoziție la Putere, Evenimentul zilei a fost ținta loviturilor de tot soiul din partea Puterii întruchipate de Ion Iliescu.

Printre aceste lovituri se numără și autosesizarea Parchetului General în cazul Evenimentului zilei pentru atentat la Siguranța națională.

Despre reacția mea de atunci, prin nimic diferită de cea pe care aș aveao acum, am publicat în Evenimentul zilei din 18 martie 1994 comentariul intitulat Despre cum am atentat la Siguranţa naţională.

Îl reproduc aici, pentru că trimite la un moment din Istoria presei, dar și din Istoria postdecembristă.

Miercuri, 16 martie, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Municipiului Bucureşti m-a convocat la o primă audiere în legătură cu acuzaţia adusă Evenimentului zilei de încălcare a Legii siguranţei naţionale. Din cîte se ştie, după publicarea în ziarul nostru a mesajelor transmise de unii cetăţeni preşedintelui ţării cu ocazia zilei sale de naştere, Parchetul General s-a autosesizat, dispunând începerea cercetării penale. Pentru a mă chema la sine, Parchetul de pe lângă TMB a apelat la o carte poştală, naiv bătută la maşină, o carte poştală pe care Ion Cristoiu devenise Cristoiu Ion, semn al reducerii oricărui om, inclusiv a jurnalistului, la condiţia de recrut tuns chilug. Potrivit aceluiaşi carton dreptunghiular, care mă ameninţa, în caz de neprezentare, cu o amendă de la 50 la 100 lei, urma să fiu audiat de către procurorul Marian Nazat în calitate de „Făptuitor”.

Multe lucruri fost-am eu după decembrie 1989. Spion, mason, pitic utecist, om al Regelui şi al ungurilor, ba chiar şi om al lui Ion Iliescu. „Făptuitor” nu fusesem.

Iată-mă şi în această ipostază, graţie contribuţiei aduse de Codul nostru penal la îmbogăţirea limbii române!

Un altul în locul meu ar fi făcut mare tărăboi la primirea imperativei cărţi poştale. Ar fi invocat drepturile omului şi ale jurnalistului, s-ar fi plîns Consiliului Europei, ar fi ţipat ca din gură de şarpe că Puterea vrea să se răzbune. Cum nu sînt de felul meu nici isteric, nici demagog, m-am înfiinţat ieri, 17 martie, la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Municipiului Bucureşti, la ora 10 fără cinci, cu cinci minute mai devreme decît ora fixată. Luînd loc pe unul din scaunele destinate celor audiaţi, scaun pe care şezuseră înaintea mea escroci, hoţi, criminal, inclusiv cei care l-au asasinat pe Ioan Luchian Mihalea, am răspuns sîrguincios la toate întrebările procurorului, am scris şi am iscălit o declaraţie şi am plecat luînd cu mine cele cinci noi citaţii pentru alţi redactori ai Evenimentului zilei. Ce-am mărturisit eu nu fără o oarecare trudă (abia acum mi-am dat seama că o declaraţie la Procuratură e mai dificil de realizat decît un editorial!), pe coala de hîrtie pusă la dispoziţie cu amabilitate de domnul procuror, n-are rost să repet. Am spus suficient de mult pe această temă colegilor mei jurnalişti care m-au aşteptat la ieşire timp de două ore, cît a durat audierea.

Aş vrea să mă opresc în schimb asupra unei descoperiri pe care am făcut-o cu prilejul acestui interogatoriu. Autosesizarea Parchetului General a vizat încălcarea articolului 19 al Legii siguranţei naţionale. La vremea dezbaterii şi votării în Parlament a legii, în 1991, nu i-am dat prea mare atenţie. Era vorba despre una din numeroasele legi trecute prin Parlament graţie maşinăriei de vot a majorităţii pe atunci feseniste. Convocarea şi audierea la Parchet m-au făcut să stărui puţin asupra legii şi, mai ales, asupra articolului 19. Acest articol spune, la un moment dat, că „deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, constituie infracţiune”. În ce a constat descoperirea mea? În faptul că acest articol poate transforma în atentat la siguranţa naţională orice activitate jurnalistică mai serioasă. Puterea presei democratice stă, printre altele, în capacitatea de a descoperi ce se află şi ce se pune la cale dincolo de uşile închise. Acest drept şi această îndatorire sunt date presei în calitatea acesteia de reprezentant al opiniei publice. Articolul 19 incriminează culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial în afara cadrului legal. Ce înseamnă cadrul legal articolul nu ne spune.

Cum nu ne spune nici ce înseamnă informaţii cu caracter secret ori confidenţial. Să presupunem, de exemplu, că în cadrul investigaţiilor mele de jurnalist descopăr un spion înfipt în anturajul prezidenţial. Existenţa acelui spion reprezintă o gravă ameninţare la siguranţa naţională. Pentru descoperirea mea, eu ar trebui să fiu decorat. Potrivit articolului 19 însă, ar trebui să primesc de la 2 la 7 ani închisoare. Nu de alta, dar existenţa spionului e o informaţie cu caracter secret! O informaţie pe care, se înţelege, eu n-am putut-o obţine în interiorul cadrului legal. Cadru legal pentru un jurnalist înseamnă conferinţele de presă ale lui Traian Chebeleu. Se înţelege că puteam eu aştepta mult şi bine pînă cînd purtătorul de cuvînt ar fi dezvăluit, la o conferinţă de presă, că la Cotroceni e un spion. Aşa se face că pentru a-mi îndeplini mandatul încredinţat de opinia publică, ba chiar şi pentru a fi patrioţi, trebuie neapărat să fac ceva închisoare.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 01:11 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 23:36 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:37 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:24 EXCLUSIV EVZ - Tudose către liderii PSD: „Nu vreau să fiu vedetă TV” 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate