Despre Anorexie. Cu românul la psiholog

Despre Anorexie. Cu românul la psiholog

Anorexia nervoasă este o afecțiune care poate pune viața în pericol, caracterizată prin înfometare, pierderea excesivă în greutate și imaginea corporală inadecvată. Anorexia poate afecta indivizi de toate genurile, rasele și de toate vârstele. Chiar dacă pare greu de crezut, oamenii de toate vârstele dezvoltă anorexie, dar este cel mai des întâlnită în timpul adolescenței

Semne și simptome ale anorexiei nervoase

Nu toată lumea cu anorexie simte aceleași simptome și are aceleași comportamente. O listă destul de largă a unora dintre cele mai frecvente comportamente pe care le-ați putea observa la cineva care are anorexie cuprinde:

● Pierderea dramatică în greutate; ● Cântărirea excesivă de sine; ● Verificarea în oglinzi a aspectului fizic; ● Măsurarea dimensiunilor fizice; ● Nevoia de confirmare a celor apropiați în ceea ce privește aspectul fizic; ● Modificările în greutate, chiar și ușoa rele fluctuații în sus jos, au un impact semnificativ asupra dispoziției și autoevaluării; ● Comentariile frecvente despre senzația de „grăsime” sau despre persoanele supraponderale;  ● Distorsiunile corpuluise: se concentrează asupra anumitor părți ale organismului, pe care le consideră ca fiind „grase” sau prea mari; ● Exercițiu fizic în exces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimentarea și consumul de alimente

Persoanele cu anorexie își petrec mult timp pregătindu-și alimentele, în încercarea de a evita creșterea în greutate, indivizii vor dezvolta adesea reguli de hrană rigide și vor deveni preocupați de gândurile de alimente și de metodele de control al aportului acestora. Semnele și simptomele frecvente legate de alimentație includ:

Negarea foamei; ● Dieta pe perioade lungi de timp; ● Numărarea sau calcularea caloriilor sau a gramelor de mâncare; ● Refuzul de a mânca anumite alimente, progresând până la restricții asupra unor categorii întregi de alimente (de exemplu, fără carbohidrați, fără carne, fără alimente procesate); ● Colectarea sau memorarea rețetelor; ● Elaborează mese pentru alte persoane, dar nu mănâncă mâncarea; ● Dezvoltarea ritualurilor alimentare (de exemplu, consumul de alimente într-o anumită ordine, mestecarea excesivă, rearanjarea alimentelor pe o farfurie, etc); ● Folosirea laxativelor, a alimentelor sau a produselor de pierdere în greutate pe bază de plante; ● Evită orele de masă în timpul serii.

Modificări ale personalității și ale comportamentului social

Persoanele cu risc de anorexie sunt de multe ori oameni cu o înaltă performanță, cu o tendință spre perfecțiune. Aceste caracteristici de personalitate pot fi accentuate în timpul tulburării. Alte modificări de comportament și semne de avertizare pot include:

● Creșterea izolării, retragerea din cercul de prieteni și din activități sociale; ● Apariția unor simptomespecifice depresiei și anxietății; ● Iritabilitate nejustificată; ● Conflictele interpersonale; ● Poziție defensivă atunci când se confruntă cu kilogramele în plus; ● Energie redusă și oboseală; ● Poartă multe straturi de haine pentru a ascunde pierderea în greutate (și pentru a-și menține cald corpul a cărui temperatură scade).

Poate fi foarte ușor să confundați comportamentele în stadiile incipiente ale anorexiei cu o simplă dorință de a „mânca sănătos”, sau „pierdea doar a câteva kilograme”. Din păcate, pentru persoanele care prezintă un risc genetic pentru o tulburare de alimentație, aceste obiective aparent inofensive pot să se accentueze rapid. Acesta este motivul pentru care este important ca părinții, educatorii, medicii și antrenorii să fie pe deplin conștienți de evoluția perfidă a acestei tulburări.

Este important de știut că anumiți factori psihologici și trăsături de personalitate pot predispune oamenii să dezvolte tulburări de alimentație. Multe persoane cu tulburări de alimentație suferă de o stimă de sine scăzută, de sentimente de neputință și de o insatisfacție intensă față de modul în care arată. Printre emoțiile negative sau traumele care au la bază anorexia se număra: violul, abuzul sau moartea unui iubit, singurătatea, etc. Chiar și un eveniment fericit, cum ar fi nașterea, poate declanșa anorexia, din cauza impactului stresant al noului rol și a imaginii corpului deformat de sarcină.

Despre anorexie se pot spune multe, însă, este important să fim atenți la cei din jurul nostru și atunci când ne dăm seama că ceva nu este în regulă, să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut.