Editura Evenimentul si Capital

Deși o consideră principalul Dușman al țării noastre, românii vor îmbunătățirea relațiilor cu Rusia! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 16 Comentarii | 5704 Vizualizari

Pentru dezbaterea iniţiată la România 9, realizată de Ionuţ Cristache pe TVR 1, marţi, 25 aprilie 2017, seara, Marius Pieleanu mi-a trimis documentul de bază: Raport de cercetare. Relaţii internaţionale. Municipiul Bucureşti.

Acest titlu fără însuşiri, tipic producţiilor ştiinţifice, dă seamă de o cercetare realizată în Bucureşti, între 1 aprilie 2017 şi 17 aprilie 2017, pe un eşantion de 387 de persoane, de studenţii lui Marius Pieleanu şi Alfred Bulai, anul II şi Masterat, Departamentul de Sociologie din SNSPA.

Obişnuit, românilor li se aduc la cunoştinţă sondaje de opinie întemeiate exclusiv pe clasamente:

Din politică, din Presă, din Sport, mai puţin din Cultură şi deloc din Știinţă. Ca orice clasament, inclusiv cele ţinînd de pescuit sau de prins muşte în zbor, astfel de sondaje de opinie au un impact mediatic deosebit: de la difuzare şi răspîndire pînă la meliţarea rezultatelor la talkshow-uri pe televiziunile de ştiri. Sondajul de opinie cu tema Relaţii internaţionale face parte dintr-o altă categorie cercetări sociologice. E vorba de cele care-și propun incizii în conştiinţa colectivă de la un moment dat.

E vorba nu de un clasament, ci de raportarea românilor (întruchipaţi în cazul de faţă de bucureşteni) la Lumea din jur, întruchipată de ţări mai mult sau mai puţin vecine.

În numeroase rînduri am deplîns puţinătatea unor astfel de radiografii ale stărilor de spirit, considerîndu-le, ca unul care a făcut Cercetare de teren pe vremuri (în 1969, la Facultatea de Filozofie din Cluj, în anul al III-lea, sub conducerea lui Achim Micu, trimis în America special pentru a iniţia prima generaţie de sociologi în experiența sondajelor de opinie), deosebit de importante pentru politicieni, pentru jurnalişti, pentru politologi, ba chiar și pentru simpli cetățeni.

Slaba dezvoltare luată de astfel de iscodiri ale stărilor de spirit de la un moment dat, alături de slaba implicare a sociologilor noştri în dezbaterea Problemelor de bază ale României, mi se par a alcătui una dintre cauzele amatorismului funciar din dezbaterea publică şi chiar din luarea unei decizii în România.

Se înţelege că am parcurs rezultatele acestei cercetări (deosebit de semnificative, pentru că a avut un eşantion din Bucureşti, localitatea cu cei mai informaţi oameni din ţară) nu numai din interesul unei documentări, în vederea emisiunii, dar şi din curiozitatea de a şti cum văd românii influenţa Lumii asupra lor.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Una dintre întrebările ale căror răspunsuri mi-au atras atenţia sună astfel: Vă rog să nominalizaţi două ţări care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalii inamici ai României? Întrebarea anterioară se referea la cele două ţări văzute ca principali prieteni ai României.

Am sărit peste ea, pentru că oricît m-am chinuit, n-am găsit o explicaţie cît de cît logică ierarhiei:

Germania pe primul loc, cu 15%, şi SUA pe locul al doilea, cu 13%.

Că America e considerată una dintre prietenele României, mai înţeleg, fie şi dacă-mi amintesc de celebrul Să vină americanii! din anii stalinismului românesc. Dar că Germania se află pe primul loc, în timp ce Franţa e pe locul trei, cu 11%, n-o să înţeleg în veci. Excepţie făcînd năzbîtia de a considera că românii au rămas cu conştiinţa fixaţi la anii 1941-1944, cînd pe toate drumurile, drumeagurile şi potecile din România se hăulea despre Prietenia Româno- Germană.

Aceeaşi explicaţie absurdă am fost tentat s-o dau şi răspunsurilor la întrebarea despre duşmani.

Pe primul loc, Rusia, cu 30%.

Pe locul al doilea, Ungaria, cu 22%.

Ca să citesc documentul a fost nevoie să mă întrerup din studierea harnică a Propagandei Războiului Sfînt, cum i se spunea în anii 1941-1944, Războiului din Est. Luasem la rînd Rapoartele preoţilor militari, care însoţiseră unităţile noastre pînă la mama dracului, în Caucaz, pamfletele, poeziile şi reportajele de război, gen Ard malurile Nistrului și Am luptat în Crimeea, de Const.- Virgil Gheorghiu, şi-mi era capul plin de clişeele prin care era prezentată opiniei publice de la noi Rusia. Într-un număr anterior din cristoiublog. ro reprodusesem articolul Între noi şi Rusia din publicația de propagandă pentru ostași Sentinela, 26 decembrie 1943 – 1 ianuarie 1944, care se încheia cu un îndemn pe care cercetarea de azi pe Bucureşti părea a-l învia din morţi:

„Iată de ce trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri încă din fragedă copilărie ce înseamnă pericolul din Răsărit.”

Despre revenirea spectaculoasă la anii Războiului Sfînt în privinţa imaginii Rusiei în conştiinţa colectivă românească am mai scris. Asemănarea e uluitoare şi prin consemnarea Ungariei drept al doilea principal duşman. În primii ani postdecembrişti, sunt sigur că o cercetare de teren ar fi plasat Ungaria pe primul loc. Erau vremurile de glorie ale PRM şi PUNR, ale lui C.V. Tudor şi Gheorghe Funar.

De ce a trecut Ungaria pe locul al doilea şi Rusia pe primul loc?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate