Editura Evenimentul si Capital

Deși Comunicatul Ambasadei SUA îmi dă dreptate, cum nu sînt babuin, nu dau din coadă a fericire | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 22 Comentarii | 4603 Vizualizari

Printr-o formulă mai puțin uzitată – un Comunicat oficial și nu o părere pentru un site apropiat de ambasadă, la cererea expresă a conducerii site-ului, la rîndu-i frecventatoare a bananelor de care dispune SUA pentru babuinii din Est ambasadorul american la București a intervenit în disputa stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea:

„Referitor la proiectul legislativ cu titlul «Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup», politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnam discriminarea și ura, dar în acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertății de exprimare. Așa cum a declarat președintele Obama: «Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului...»”.

Intervenția ambasadorului american a fost primită în stil babuinistic. Îngrijitorul i-a dat un bici babuinului Liviu Dragnea și o banană (numai una) liderilor PNL, care trebuie să se bată pentru ea.

După opinia mea, intervenția ambasadorului american e valoroasă nu prin autoritatea de Stăpîn presupusă de babuinii din România, ci prin punctul pe i pus în ciorovăiala stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea.

Într-un comentariu de pe cristoiublog.ro, ridicîndu-mă împotriva campaniei finanțate de Liberali pentru a prezenta inițiativa lui Liviu Dragnea ca o manevră menită a bloca atacurile de pe Internet la adresa PSD, am insistat pe Adevărul că nu asta constituie esența Legii lui Liviu Dragnea.

Esența o dă – scriam eu – sancționarea mea de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu suma de 14 milioane lei bani vechi pentru c-am scris pe facebook că Raed Arafat e arab. Distinsul demnitar a făcut plîngere la Consiliul și chiar a venit să și-o susțină pe motiv că l-am discriminat scriind că e arab.

În apărarea mea, am susținut în fața distinsului Tribunal al opiniei că:

 • Plîngerea pune la îndoială una dintre libertățile fundamentale ale omului- libertatea de expresie.
 • Scrisesem pe o rețea socială despre Raed Arafat.
 • Nu scrisesem despre Raed Arafat că e corupt sau Doamne ferește! că e prost. Scrisesem un adevăr: că e arab.
 • Nu dădusem cuvîntului arab nicio o conotație negativă. Prin urmare nu văd unde e discriminarea cîtă vreme Raed Arafat e arab și nu din tribul zulu.
 • În motivarea sancționării Consiliul a adus propriile argumente:

  1. Libertatea de expresie nu poate fi nemărginită. Ea se oprește acolo unde începe ofensa.

  2. Rețelele sociale au valoare de spațiu public.

  3. Prin precizarea că Raed Arafat e arab am făcut din apartenența la o etnie un prilej de deosebire de celelalte etnii. Într-un cuvînt l-am ofensat invocînd apartenența la un grup uman.

  Știind aceste lucruri, am insistat și continui să insist, în polemica angajată cu actorii campaniei împotriva Legii lui Liviu Dragnea, că problema ridicată de Document nu vizează cenzurarea textelor defăimătoare la adresa policienilor, ci la adresa unui grup uman, de la grup minoritar pînă la grup cu dizabilități.

  Pe cristoiublog.ro arătam că Legea lui Liviu Dragnea se înscrie într-o preocupare pe plan mondial față de liberatea de a scrie orice pe Internet. S-a constatat că în timp ce presa clasică – televiziuni, ziare, radiouri – poate fi cenzurată cînd vine vorba de ofensă pe seama apartenenței etnice, sau chiar de discurs incitator la ură, presa de pe Internet se bucură de o libertate absolută. Au fost însă în ultimul numeroase momente în care pe Internet s-au declanșat valuri de ură față de un grup etnic – evreii, arabii, rromii, homosexualii. Plecînd de la ele, pe plan european și mondial s-a ridicat problema unor măsuri de contracarare a campaniilor ofensatoare, prin cenzurarea Internetului cînd vine vorba de poziții care incită la ură de rasă, ură de grup.

  Părerile sînt împărțite.

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI

  Articole salvate

  X