Editura Evenimentul si Capital

Deși Comunicatul Ambasadei SUA îmi dă dreptate, cum nu sînt babuin, nu dau din coadă a fericire | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 22 Comentarii | 4582 Vizualizari

Printr-o formulă mai puțin uzitată – un Comunicat oficial și nu o părere pentru un site apropiat de ambasadă, la cererea expresă a conducerii site-ului, la rîndu-i frecventatoare a bananelor de care dispune SUA pentru babuinii din Est ambasadorul american la București a intervenit în disputa stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea:

„Referitor la proiectul legislativ cu titlul «Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup», politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnam discriminarea și ura, dar în acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertății de exprimare. Așa cum a declarat președintele Obama: «Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului...»”.

Intervenția ambasadorului american a fost primită în stil babuinistic. Îngrijitorul i-a dat un bici babuinului Liviu Dragnea și o banană (numai una) liderilor PNL, care trebuie să se bată pentru ea.

După opinia mea, intervenția ambasadorului american e valoroasă nu prin autoritatea de Stăpîn presupusă de babuinii din România, ci prin punctul pe i pus în ciorovăiala stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea.

Într-un comentariu de pe cristoiublog.ro, ridicîndu-mă împotriva campaniei finanțate de Liberali pentru a prezenta inițiativa lui Liviu Dragnea ca o manevră menită a bloca atacurile de pe Internet la adresa PSD, am insistat pe Adevărul că nu asta constituie esența Legii lui Liviu Dragnea.

Esența o dă – scriam eu – sancționarea mea de către Consiliul Național pentru Combaterea  Discriminării cu suma de 14 milioane lei bani vechi pentru c-am scris pe facebook că Raed Arafat e arab. Distinsul demnitar a făcut plîngere la Consiliul și chiar a venit să și-o susțină pe motiv că l-am discriminat scriind că e arab.

În apărarea mea, am susținut în fața distinsului Tribunal al opiniei că:

 • Plîngerea pune la îndoială una dintre libertățile fundamentale ale omului- libertatea de expresie.
 • Scrisesem pe o rețea socială despre Raed Arafat.
 • Nu scrisesem despre Raed Arafat  că e corupt sau Doamne ferește! că e prost. Scrisesem un adevăr: că e arab.
 • Nu dădusem cuvîntului arab nicio o conotație negativă. Prin urmare nu văd unde e discriminarea cîtă vreme Raed Arafat e arab și nu din tribul zulu.
 • În motivarea sancționării Consiliul a adus propriile argumente:

  1. Libertatea de expresie nu poate fi nemărginită. Ea se oprește acolo unde începe ofensa.

  2. Rețelele sociale au valoare de spațiu public.

  3. Prin precizarea că Raed Arafat e arab am făcut din apartenența la o etnie un prilej de deosebire de celelalte etnii. Într-un cuvînt l-am ofensat  invocînd apartenența la un grup uman.

  Știind aceste lucruri, am insistat și continui să insist, în polemica angajată cu actorii campaniei împotriva Legii lui Liviu Dragnea, că problema ridicată de Document nu vizează cenzurarea textelor defăimătoare la adresa policienilor, ci la adresa unui grup uman, de la grup minoritar pînă la grup cu dizabilități.

  Pe cristoiublog.ro arătam că Legea lui Liviu Dragnea se înscrie într-o preocupare pe plan mondial față de liberatea de a scrie orice pe Internet. S-a constatat că în timp ce presa clasică – televiziuni, ziare, radiouri – poate fi cenzurată cînd vine vorba de ofensă pe seama apartenenței etnice, sau chiar de discurs incitator la ură, presa de pe Internet se bucură de o libertate absolută. Au fost însă în ultimul numeroase momente în care pe Internet s-au declanșat valuri de ură față de un grup etnic – evreii, arabii, rromii, homosexualii. Plecînd de la ele,  pe plan european și mondial s-a ridicat problema unor măsuri de contracarare a campaniilor ofensatoare, prin cenzurarea Internetului cînd vine vorba de poziții care incită la ură de rasă, ură de grup.

  Părerile sînt împărțite.

  Unele pledează pentru măsuri menite a cenzura Internetul cînd vine vorba de poziții ofensatoare la adresa unei etnii sau a unui grup social. Legea lui Liviu Dragnea se așează pe această poziție care, repet – nu e singulară în contextul dezbaterilor mondiale.

  Sînt și păreri, precum cea a lui Barack Obama, citată de Comunicatul ambasadorului american, potrivit căreia libertatea de expresie e mult mai importantă decît liberatea de a ofensa pe motiv de apartenență la un grup uman.

  Comunicatul Ambasadei SUA are astfel o dublă valoare:

  1. Arată că Legea Dragnea se referă la ofense la adresa unor grupuri umane și nu la partide, politicieni, cum a insistat campania dusă de Liberali.

  2. Pledează pentru poziția potrivit căreia libertatea de expresie e una dintre libertățile fundamentale ale omului și prin urmare chiar și dacă ea e greșit folosită, nimeni nu poate s-o pună la îndoailă.

  E exact ceea ce am invocat eu în apărarea mea la Consiliul de combatere a discriminării.

  E exact ce am invocat eu în apărarea mea în procesele avute de a lungul timpului pentru pagubă morală.

  Comunicatul are însă din acest punct de vedere o mare slăbiciune. Ca și Legea Dragnea, el proclamă ritos (de aici interpretarea sa de bici administrat babuinilor din România) fără a mai catadicsi să argumenteze. Năravul de Îngrijitor al babuinilor din Est, în exercițiu printre birocrații de la Washigton, își spune cuvîntul. Comunicatul ordonă și nu argumentează. Dacă ar fi fost expresia unei credințe că românii nu sînt babuini, Comunicatul ar fi trebuit să arate că nu de dragul libertății de expresie absolute nu pot fi introduse măsuri de interzicere chiar și a unor texte defăimătoare la adresa unui grup social, ci pentru că,  o dată legalizată cenzura în acest domeniu, abuzurile pot fi nesfîrșite. Cine apreciază că un text a fost o ofensă la adresa unei etnii? Cine altcineva decît autoritățile. Dar autoritățile pot greși sau mai rău pot fi tendențioase în interpretarea legii. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a judecat cazul Raed Arafat versus Ion Cristoiu pe vremea Guvernării Ponta. Consiliul e un organism guvernamental. În disputa dintre mine și Raed Arafat era normal ca instituția să-i dea dreptate ministrului din Guvernul Ponta. Mai ales că eram unul dintre advesarii acestui Guvern.

  Dacă aș fi babuin aș face mare caz de Comunicatul prin care Ambasadorul SUA îmi dă dreptate în nu numai în fața CNCD, dar și în fața instanțelor care m-au pedepsit cu plata a sute de milioane de lei pentru ceea ce s-a considerat a fi text ofensator împotriva cuiva.

  Cum însă nu sînt mă mulțumesc să reamintesc un adevăr de care babuinii noștri nu vor ține seama.

  Comunicatul ambasadorului SUA e un text scris de un om. Un funcționar al birocrației americane, aflat trecător pe aceste meleaguri. A face din el un Text sfînt mi se pare o mare prostie. Zic eu, care nu mă cred babuin. Babuinii cred altceva. Și-n frunte cu babuinul Liviu Dragnea s-au grăbit să se închine la Comunicatul ambasadei SUA. 
  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  ziare.com
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate