Editura Evenimentul si Capital

Deși Comunicatul Ambasadei SUA îmi dă dreptate, cum nu sînt babuin, nu dau din coadă a fericire | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 22 Comentarii | 4591 Vizualizari

Printr-o formulă mai puțin uzitată – un Comunicat oficial și nu o părere pentru un site apropiat de ambasadă, la cererea expresă a conducerii site-ului, la rîndu-i frecventatoare a bananelor de care dispune SUA pentru babuinii din Est ambasadorul american la București a intervenit în disputa stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea:

„Referitor la proiectul legislativ cu titlul «Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup», politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnam discriminarea și ura, dar în acelasi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertății de exprimare. Așa cum a declarat președintele Obama: «Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului...»”.

Intervenția ambasadorului american a fost primită în stil babuinistic. Îngrijitorul i-a dat un bici babuinului Liviu Dragnea și o banană (numai una) liderilor PNL, care trebuie să se bată pentru ea.

După opinia mea, intervenția ambasadorului american e valoroasă nu prin autoritatea de Stăpîn presupusă de babuinii din România, ci prin punctul pe i pus în ciorovăiala stîrnită de Legea lui Liviu Dragnea.

Într-un comentariu de pe cristoiublog.ro, ridicîndu-mă împotriva campaniei finanțate de Liberali pentru a prezenta inițiativa lui Liviu Dragnea ca o manevră menită a bloca atacurile de pe Internet la adresa PSD, am insistat pe Adevărul că nu asta constituie esența Legii lui Liviu Dragnea.

Esența o dă – scriam eu – sancționarea mea de către Consiliul Național pentru Combaterea  Discriminării cu suma de 14 milioane lei bani vechi pentru c-am scris pe facebook că Raed Arafat e arab. Distinsul demnitar a făcut plîngere la Consiliul și chiar a venit să și-o susțină pe motiv că l-am discriminat scriind că e arab.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

În apărarea mea, am susținut în fața distinsului Tribunal al opiniei că:

 • Plîngerea pune la îndoială una dintre libertățile fundamentale ale omului- libertatea de expresie.
 • Scrisesem pe o rețea socială despre Raed Arafat.
 • Nu scrisesem despre Raed Arafat  că e corupt sau Doamne ferește! că e prost. Scrisesem un adevăr: că e arab.
 • Nu dădusem cuvîntului arab nicio o conotație negativă. Prin urmare nu văd unde e discriminarea cîtă vreme Raed Arafat e arab și nu din tribul zulu.
 • În motivarea sancționării Consiliul a adus propriile argumente:

  1. Libertatea de expresie nu poate fi nemărginită. Ea se oprește acolo unde începe ofensa.

  2. Rețelele sociale au valoare de spațiu public.

  3. Prin precizarea că Raed Arafat e arab am făcut din apartenența la o etnie un prilej de deosebire de celelalte etnii. Într-un cuvînt l-am ofensat  invocînd apartenența la un grup uman.

  Știind aceste lucruri, am insistat și continui să insist, în polemica angajată cu actorii campaniei împotriva Legii lui Liviu Dragnea, că problema ridicată de Document nu vizează cenzurarea textelor defăimătoare la adresa policienilor, ci la adresa unui grup uman, de la grup minoritar pînă la grup cu dizabilități.

  Pe cristoiublog.ro arătam că Legea lui Liviu Dragnea se înscrie într-o preocupare pe plan mondial față de liberatea de a scrie orice pe Internet. S-a constatat că în timp ce presa clasică – televiziuni, ziare, radiouri – poate fi cenzurată cînd vine vorba de ofensă pe seama apartenenței etnice, sau chiar de discurs incitator la ură, presa de pe Internet se bucură de o libertate absolută. Au fost însă în ultimul numeroase momente în care pe Internet s-au declanșat valuri de ură față de un grup etnic – evreii, arabii, rromii, homosexualii. Plecînd de la ele,  pe plan european și mondial s-a ridicat problema unor măsuri de contracarare a campaniilor ofensatoare, prin cenzurarea Internetului cînd vine vorba de poziții care incită la ură de rasă, ură de grup.

  Părerile sînt împărțite.

  Pagina 1 din 2  Loading...

  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  Tema zilei
  20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

  Articole salvate