Deşi a fost depistată o lebădă cu virusul, ANSVSA declară: Nu avem nici o suspiciune de gripă aviară în România

Deşi a fost depistată o lebădă cu virusul, ANSVSA declară: Nu avem nici o suspiciune de gripă aviară în România

România nu înregistrează până în prezent nici o suspiciune de apariție a gripei aviare în populația de păsări domestice și sălbatice, deși în urmă cu câteva zile a fost găsită o lebădă moartă iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului, subtipul H5N8, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

"A fost dispus pe întregul teritoriu al României ca în cazul exploatațiilor non-profesionale (gospodării ale populației), toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic", se arată în comunicatul ANSVSA.

În data de 22 noiembrie 2016, ca urmare a notificării unei mortalități observate la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța, iar în urma emiterii buletinului de analiză al IDSA, prin care a fost confirmată prezența virusului influenței aviare, subtipul H5N8, la un singur cadavru de lebădă, boala a fost declarată.

"La nivelul zonelor de restricție sanitară veterinară au fost impuse următoarele măsuri: recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii — Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice", se subliniază în comunicat, citează activenews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe raza județului Constanța au fost instituite operative zilnice privind starea de sănătate, mortalități înregistrate peste limita tehnologică de producție, precum și controale oficiale în toate aceste unități. În regim de urgență s-a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate și notificarea oricărei suspiciuni către DSVSA Constanța.