Descoperire uluitoare: un grup de peşti fierăstrău se reproduc fără să se împerecheze

Descoperire uluitoare: un grup de peşti fierăstrău se reproduc fără să se împerecheze

În estuarul Floridei a fost găsit un grup de peşti fierăstrău femele care se reproduc fără să se împerecheze: primul caz de partogeneză la vertebrate în habitatul lor, potrivit unui studiu publicat de revista ştiinţifică Cell Press.

Partogeneza este un fenomen comun la nevertebrate, dar puţin frecvent la vetebrate, printre care s-au semnalat câteva cazuri doar în situaţii de captivitate. Totuşi, cercetători de la Universitatea Stony Brook din New York au descoperit un grup de peşte spadă femele (masculii nu au această capacitate la nicio specie) care s-au reprodus prin partogeneză într-un estuar din Florida, scrie Agerpres

Descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timpul unei cercetări de rutină asupra geneticii peştilor fierăstrău cu dinţi mici, o specie cu risc crescut de dispariţie. Analiza ADN a dezvăluit că circa 13 la sută din peştii studiaţi erau rezultatul unei forme neobişnuite de reproducere.

Peştii fierăstrău ar putea fi prima familie de animale marine pe cale de extincţie din cauza supraexploatării pescuitului şi pierderii habitatelor de coastă, notează cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partogeneza constă în segmentarea ovulului fără fecundare, determinată de factorii de mediu, chimici sau descărcări electrice, printre altele. "Partogeneza s-ar putea să fie mult mai frecventă în libertate decât credeam", este de părere Kevin Feldheim, expert de la laboratorul Pritzker, din cadrul Field Museum din Chicago, unde au fost analizate probele de ADN.

Potrivit concluziilor acestui studiu, este posibil ca această formă de reproducere să aibă loc în principal la populaţiile mici cu risc de dispariţie. Partogeneza ar putea prelungi existenţa peştilor fierăstrău, chiar dacă nu este suficientă pentru salvarea acestei specii, au conchis cercetătorii