Descoperirea care ar putea revoluționa medicina și cercetarea. Plămânii mai o funcție uimitoare, necunoscută până în prezent

Descoperirea care ar putea revoluționa medicina și cercetarea. Plămânii mai o funcție uimitoare, necunoscută până în prezent

Cercetătorii de la Universitatea California, din San Francisco, au identificat o nouă funcție a plămânilor mamiferelor, necunoscută până în prezent și care ar putea revoluționa o ramură importantă a medicinei, relatează scientalert.com.

În urma experimentelor realizate pe şoareci, specialiştii Universităţii California au descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în organismul mamiferelor. Nu doar că facilitează respiraţia, dar are atribuţii importante şi în mecanismul de producere a sângelui, alături de măduva osoasă, producând nu mai puțin de 10 milioane de trombocite pe oră.

Experţii au observat de mai multă vreme că celulele care produc prin fragmentare trombocite, megacariocitele, există şi în plămâni, nu doar în măduvă, dar nu au făcut legătura.

”Aceste noi descoperiri indică un rol mult mai sofisticat al plămânilor – nu doar ne ajută să respirăm, ci sunt un partener cheie în aspecte cruciale ce țin de sânge. Ceea ce am observat la șoareci ne determină să credem că este valabil și la oameni”, a declarat Mark R. Looney, unul dintre autorii cercetării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua descoprire ar putea provoca o schimbare în ce privește modul de tratare a unor afecțiuni ale sângelui.