Editura Evenimentul si Capital

Descoperire NĂUCITOARE: Cel mai mic schelet întreg găsit vreodată al unei specii de care lumea este FASCINATĂ

Cel mai mic schelet întreg găsit vreodată
Autor: | | 1 Comentarii | 1500 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Cercetătorii au descoperit scheletul perfect conservat al unui pui de dinozaur cu coarne - Chasmosaurus, o rudă mai îndepărtată a faimosului Triceratops.

Experţii estimează că puiul de dinozaur avea circa 3 ani atunci când a murit, acum aproximativ 70 milioane de ani. Măsura doar 1,5 metri lungime, dar ar fi ajung la 5 metri lungime ca adult. Analiza solului sugerează că locul unde a murit puiul era apos, ceea ce înseamnă că probabil s-a înecat.

“Doar cei mari se păstrează mai bine: nu sunt mâncaţi, nu sunt distruşi de alte animale,” afirmă coautorul studiului, Philip Currie, un paleobiolog din cadrul Universităţii din Alberta. “Întotdeauna speri că vei găsi ceva de dimensiuni reduse şi că se va nimeri să fie un dinozaur.”

Paleontologii au mai dezgropat în trecut câteva oase individuale de la specimene mai mici din rasa Ceratopside, dar niciodată un schelet tânăr intact. Astfel de oase nu sunt foarte folositoare pentru ca oamenii de ştiinţă nu reuşesc să-şi dea seama cum se transformau în fiecare etapă din viaţa animalului, afirmă Currie.

Echipa de cercetători se afla în “Dinosaur Provincial Park” din Alberta, când Currie a dat peste ceea ce părea să fie o carapace de ţestoasă ce ieşea din pământ. Inspectând carapacea, a descoperit zona osoasă decorativă, ce înconjoară partea din spate a capului, specifică speciei Ceratopside.

Continuând săpăturile, au găsit scheletul fosilizat al unui mic dinozaur identificat ca fiind “Chasmosaurus belli”, o specie comună pentru acea zonă.

În mod uimitor, aproape tot scheletul era intact, deşi în trecut, membrele din faţă s-au pierdut căzând într-o deschizătură de sub acesta. Fosila era atât de bine păstrată încât modelul pielii era imprimat în roca de sub acesta.

Echipa a înţeles că puii de Chasmosaur arată diferit de adulţi dar proporţiile membrelor nu se schimbă în timp ce se dezvoltă. Prădătorii precum Tyrannosaurus rex au membre disproporţionate când sunt în stadiul de pui, probabil datorită faptului că trebuiau să ţină pasul cu adulţii din grup.


Maniacul care a creat ISIS. Brutalitatea lui medievală a fost prea mult chiar şi pentru Al Qaida | Galerie Foto şi Video

Maniacul care a creat ISISAbu Musab al-ZarqawiDifuzare ISIS: decapitarea ostaticului american Nicholas Berg

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate