Editura Evenimentul si Capital

Descoperire de EXCEPȚIE: câmpul MAGNETIC al găurii NEGRE din centrul galaxiei noastre

Câmpul magnetic al găurii negre din centrul galaxiei noastre
Autor: | | 5 Comentarii | 4064 Vizualizari

In centrul galaxiei noastre se gaseste o gaura neagra, Sgr A*, cu masa de milioane de ori mai mare ca cea a Soarelui. Recent a fost descoperit campul magnetic, chiar in afara orizontului evenimentelor, al acestui monstru cosmic. Descoperirea este extrem de importanta, intrucat ne ajuta sa intelegem comportamentul si activitatea acestor tipuri de gauri negre, care ar putea sta la baza multor fenomene importante in Univers, precum formarea de noi galaxii.

Gaurile negre reprezinta o enigma pentru fizica moderna. Prezise de teoria relativitatii generale a lui Einstein, gaurile negre exercita o atractie gravitationala atat de puternica incat nici macar lumina nu mai poate scapa daca se apropie prea mult, adica daca depaseste o distanta critica numita “orizontul evenimentelor”. Este tocmai acesta motivul pentru care aceste obiecte se numesc “gauri negre”.

In ciuda numelui gaurile negre nu sunt nicidecum....gauri, ci obiecte dense, care exercita o atractie gravitationala extrem de intensa. Se ajunge la paradoxul unei atractii gravitationale infinite in centrul gaurilor negre (o asa-numita singularitate). Evident, in realitate nu ne asteptam ca atractia gravitationala sa fie infinita – acesta este doar rezultatul faptului ca teoria relativitatii generale nu reuseste sa ne spuna ce se intampla in aceste conditii extreme. Cercetatorii sunt la ora actuala pe urmele unei noi teorii, gravitatia cuantica, care ar trebui sa ne explice enigma gaurilor negre. Pana cand vom avea insa aceasta teorie, observatiile experimentale asupra gaurilor negre sunt extrem de importante. Printre acestea la loc de cinste se numara recenta observatie, efectuata cu ajutorul unei retele de radio-telescoape numita Event Horizon Telescope, a campului magetic al gaurii negre din centrul galaxiei noastre.

Aceasta gaura neagra, numita Sagittarius A * (Sgr A*),  are o masa de circa 4 milioane de ori mai mare ca cea a Soarelui, si se gaseste la o distanta fata de noi de aproximativ 25.000 ani lumina. Orizontul evenimentelor, deci distanta la care nimic nu poate scapa atractiei gravitationale exercitata de aceasta gaura neagra, este de 12.8 milioane de kilometri, deci foarte mic relativ la distanta la care se afla aceasta gaura neagra fata de noi. Este tocmai acesta motivul pentru care studiul lui Sgr A* este foarte dificil: este ca si cum am dori sa studiem o minge de golf situata pe Luna.

Cu ajutorul retelei Event Horizon Telescope s-a reusit pentru prima data observarea campului magnetic al gaurii negre Sgr A*. Aceasta observatie este extrem de importanta intrucat, pe de o parte, confirma previziunile teoretice, pe de alta, aceste campuri magnetice ar putea sta la baza unor jeturi de materie extrem de intense generate tocmai de campul magnetic, jeturi care ar putea contribui la formarea unor noi structuri in Univers, inclusiv a unor noi galaxii.

Gaurile negre ar putea avea deci un rol extrem de important in Univers, fiind adevarate “motoare” pentru generarea noilor structuri.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate