Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi: Ponta a început din nou să mintă pe tema Diasporei. Cum pregăteşte PSD un bluf pentru românii de peste hotare

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi: Ponta a început din nou să mintă pe tema Diasporei. Cum pregăteşte PSD un bluf pentru românii de peste hotare

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raetchi a reactionat astazi la declaratiile premierului Ponta privind proiectul de lege vizand votul prin corespondenta finalizat recent de PNL.

“Cand spune trei lucruri, Ponta emite doua minciuni. Il citez: “Am spus ca suntem pentru orice metoda prin care toti cetatenii, inclusiv cei din diaspora, sa poata vota, iar propunerea PNL ca cetatenii din diaspora sa se inregistreze pe liste electorale este corecta si de bun-simt. Trebuie insa sa ducem impreuna o munca de a explica ce inseamna asta, s-ar putea ca foarte multi cetateni sa nu vrea sa se inscrie, mai ales cei care nu au toate documentele in regula sau locul de munca (...) Ideea este haideti sa vedem daca aceasta propunere este acceptata de reprezentantii diaspora, dupa care din partea lor sa vina propunerea care e mai buna: vot prin corespondenta, sa trimita scrisoarea in plic, sau vot electronic, care e mai usor decat sa trimiti plicuri.” In mod evident, Victor Ponta se intoarce la tactica de amanare si inselare a publicului din noiembrie 2014, atunci cand Guvernul condus de el a blocat votul de peste hotare. Domnul Ponta ravarsa, ca si atunci, un val de inexactitati si manipulari. El spune, de pilda, ca romanii din Diaspora care au probleme cu locul de munca ar putea sa nu se inscrie pe listele electorale. Locul de munca din Diaspora nu are insa nicio relevanta si nicio legatura cu procesul electoral din Romania, e doar o incercare de a speria romanii de peste hotare”, a punctat deputatul PNL.

Raetchi a explicat faptul ca dorinta lui Ponta de a amesteca discutia despre votul prin corespondenta cu cea despre votul electronic este doar o incercare de a bloca orice solutie reala.

“Votul prin corespondenta si votul electronic trebuie tratate separat, prin proiecte separate. Exista un risc mare ca votul electronic sa fie declarat neconstitutional, asa cum s-a intamplat in Europa. Si atunci ne intoarcem in 2014, la cozi. De aceea lucrurile trebuie facute in doua etape. Mai intai adoptam votul prin corespondenta, care este sigur, testat peste tot, fara probleme de constitutionalitate. In acest mod suntem siguri ca avem o solutie pentru Diaspora. Apoi abordam si tema votului electronic – si, daca nu sunt probleme de siguranta sau constitutionalitate, oferim si aceasta optiune. Din punctul meu de vedere, PSD va incerca un bluf: va declara ca votul electronic este singura varianta si va impune deliberat un proiect neconstitutional. PNL separa lucrurile: promovam acum votul prin corespondenta, bifam aceasta solicitare esentiala din noiembrie, apoi parlamentarii liberali vor propune un proiect separat pentru vot electronic”, a completat el.

Ne puteți urmări și pe Google News