Deputat PNL sare le gâtul DNA - SRI: „Va fi foarte grav mai ales pentru cei care au semnat”

Deputat PNL sare le gâtul DNA - SRI: „Va fi foarte grav mai ales pentru cei care au semnat”

Desecretizarea protocoalelor dintre SRI și DNA va avea consecințe „foarte grave” pentru cei care le-au semnat, a apreciat miercuri seară, la Antena 3, deputatul Răzvan Prișcă (PNL).

Întrebat de realizatorul emisiunii ce consecinţe va produce apariţia în public a protocoalelor dintre SRI şi diverse Parchete, deputatul a răspuns:

„Cred că unele consecinţe foarte grave. Dar e vorba doar de supoziţii şi analize proprii. Cred că vom vedea în acele protocoale nişte proceduri care nu apar nici în Codul de procedură penală, nici în cel de procedură civilă. Cred că asta va fi foarte grav mai ales pentru cei care au semnat şi va avea implicaţii inclusiv în latură penală, în dosarele care au fost făcute şi care poate au dus la condamnări pe baza unor proceduri ori netransparente sau dincolo de lege. Cred că asta a fost şi miza secretizării. Pentru că până la urmă colaborarea interinstituţională este foarte logică şi normală. Nu văd de ce-ai avea nevoie de o secretizare. Decât dacă inventezi nişte proceduri operative şi mai prin spate"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că a primit protocoalele încheiate de SRI cu DNA, DIICOT și Ministerul Public şi că desecretizarea lor se va face potrivit legii. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus că protocolul încheiat între structurile de Parchet şi SRI a fost înregistrat la informaţii clasificate, dar nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru. 

"Există protocoale, noi tot timpul am lucrat cu toate instituţiile, cu nişte protocoale, care sunt nişte proceduri tehnice de lucru cu instituţiile respective. Având în vedere că este vorba despre informaţii clasificate în fluxul de informaţii dintre instituţiile de informaţii şi Ministerul Public, protocolul a fost înregistrat la informaţii clasificate. Dar ele nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru care reglementează cine, unde se prezintă cu informaţiile clasificate, cui i le predă şi se mai reglementa acel procedeu probator de supraveghere tehnică atunci când SRI avea competenţa să îl pună în aplicare, cu precizarea că acea procedură de lucru, parţial, este în vigoare cu referire la infracţiunea securitatea naţională", a menţionat Lazăr.