Editura Evenimentul si Capital

Dependența de interdicții, un virus nou care face victime

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 12 Comentarii | 2396 Vizualizari

Îl știți pe ăla cu Bulă care avea de bifat o faptă bună la școală și ajută o bătrânică să traverseze strada? Singura problemă era că bătrânica nu avea treabă pe celălalt trotuar. Minoră problemă, față de misiunea nobilă a celuilalt personaj central.

De la o vreme lumea s-a umplut de bătrânici pe carre le credem incapabile să vadă partea bună a străzii și de mulți Bulă care sunt jurați să le treacă, fie și cu forța. Și acest Bulă modern mai face ceva: ca traversarea să fie ireversibilă, interzic prin lege întoarcerea.

Să zicem că-și ia bătrânica un pistol. Cu bile. Bulă deja e vigilent, că îi e cam frică și atunci apare oportunitatea. O altă bătrânică, din celălalt capăt al țării, trage cu pistolul ei după vreo nălucă sau chiar rănește pe cineva. Bulă sare ca ars și strigă ”Să interzică pistoalele! Bătrânicile astea trăiesc în trecut! Niște retrograde!” Și apare și un Bulă cu drept de semnătură sau cu drept de vot prin Parlament și... bătrânica noastră e pe celălalt trotuar.

Problema cu transpunerea bancului - de pe vremea când bătrânica era tânără, frumoasă și liberă iar Bulă un biet Bulișor - e că Bulă nu mai privește totul cu umor, dezinvoltură. El e încrâncenat, convins că deține adevărul suprem și că nu are menirea de a convinge bătrânica, ci doar de a o înconjura cu garduri, de a pune peste tot interdicții. Nu are timp de argumentele altora, e prea ocupat să le expună pe ale lui. Și pentru că nu are timp de ascultat, preferă impunerea interdicțiilor.

Își aprinde bătrânica o țigară, deodată aude: ”Stinge-o, o să mori tânără!” Zadarnic spune ea. ”Cum să mor tânără dacă sunt bătrânică?” Și, hop, până să scutere scrumul, bătrânica e dincolo.

A doua problemă e că Bulă e guraliv și în multe situații are dreptate, iar una din temele în care nici măcar bătrânicile nu-l pot contrazice e că politicienii sunt niște glume amare. Politicienii nu se schimbă, dar fac concesii. ”Ce vor ăia?” întreabă deputatul deranjat de înjurăturile de pe Facebook? ”Să schimbați legea achizițiilor publice și să dispară armele de foc” îi răspunde un consilier. ”Aha, interzicem armele!”

”Vor alegeri anticipate și interzicerea fumatului.” ”Perfect, hai să grăbim legea cu fumatul!”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate