Editura Evenimentul si Capital

Denunțători șmecheri, procurori păcăliți. Viața la Curte

Autor: | | 0 Comentarii | 4045 Vizualizari

Uneori soarta vrea să-ți dea o lecție și atunci te pândește după fiecare colț al vieții, răbdătoare și dornică să te trântească.

Când te crezi mai liber și mai fără griji, dai nas în nas cu ceasul rău, cu karma proastă sau ghinionul, ori cum vrei să-i zici și atunci adio, ești sfârșit. Dintr-o dată coridoarele vieții, altădată luminoase și plăcute, devin adevă- rate coșmaruri din care nu mai poți ieși oricât te-ai împotrivi.

Domnul Ionescu era un om împlinit, vesel și arogant. Dumnezeu îl răsfățase dăruindu-i prea mult. Drept răsplată, afișa un superb dispreț față de oricine era sub nivelul lui financiar. Totul în jurul lui era de un desăvârșit prost gust, dar cine ar fi îndrăznit să comenteze ceva ? Avea un aer neînduplecat și scârbit de parcă omenirea trebuia să-i fie recunoscătoare pentru simplu fapt că există. Satisfăcut și sătul de toate, credea că nimeni și nimic nu-l va atinge.

Deși pare greu de crezut, pământul îngăduise și altora să trăiască și să respire pe aceeași planetă cu puternicul și invincibilul domn Ionescu.

Bunăoară, Sandu se născuse să fie procuror. Sau cel puțin așa credea el. Așteptase, ce-i drept, ani mulți până să-și împlinească dorința, dar acum era liber să strivească destine și să persecute sistematic oamenii care se puneau contra sistemului.

- Noi nu suntem plătiți să dăm clasări. Noi trebuie să facem rechizitorii.

Răutatea se deprinde ușor, se dezvoltă și devine o boală, la fel și prostia. Sandu era îmbinarea indestructibilă a acestor două păcate. În spatele minții lui funcționa un mecanism ciudat de contrastant: pe de o parte își dorea să prindă toți infractorii, pe de cealaltă se folosea de ei fără scrupule sau teamă.

Se înhăitase cu un grup de interlopi locali, pe care-i storcea de favoruri, în schimbul protecției. Câștiga rezonabil, cât să nu supere pe nimeni și știa să împartă mai departe cu cei cu care ar fi trebuit să vorbească, dar n-o făceau. Deocamdată...

Într-o seară, Sandu butona nervos telecomanda, măcinat de ciuda că alți colegi aveau dosare importante despre care se făceau știri . Se întreba scârbit de ce unii au noroc în viață și el nu.

- Ce paștele mă-sii, ăștia au șapte capete!

În secundele următoare ochii i s-au lipit de butonii de aur ai unui personaj extrem de cunoscut, care își dă- dea cu părerea la televizor despre lupta anticorupție, procurori, arestări și alte rahaturi.

- Să moară mama, dacă nu-l fac pe umflatul ăsta!

Și, uite-așa, puternicul domn Ionescu a ajuns ținta lui Sandu. A doua zi de dimineață, procurorul nostru, proaspăt bărbierit, privea plin de încântare oglinda ce-i arăta un chip de care începea să fie mândru.

- Ionescu va fi dosarul vieții mele. Tovărășia infractorilor agreați era pentru Sandu o sursă valoroasă de informații.

- Vreau să-mi aduceți tot ce găsiți despre Ionescu. În scurtă vreme a apărut și primul denunțător. După care al doilea și probele indirecte începeau să prindă contur.

- Șefu, vreau să-l aduc cu mandat. Să fie toată presa anunțată, să-l umilim total.

- Sunt de acord. Mă ocup.

Sandu nu mai avea stare, se agita de colo colo ca o găină tăiată.

- Cum ar fi să îi dea în gât pe ceilalți? Să-i prind pe toți?

Mergea cu speranța mult prea departe... Ziua cea mare a venit. Domnul Ionescu, încătușat, făcea cărare prin mulțimea de ziariști somnoroși care n-apucaseră nici să-și bea cafeaua. Se vorbea despre un mandat de reținere, deși omul nici nu pusese piciorul în biroul procurorului. Sandu îl aștepta cu o politețe umilitoare. Gura umedă de nerăbdare îi făcea dinții să strălucească nefiresc :

- Ești mai slab ca la televizor. Vrei să fumezi?

- Nu. I-a răspuns sec domnul Ionescu.

- Uite de ce te-am deranjat – ești mâncat!

Și îi trântește în față două denunțuri și câteva extrase de cont. Domnul Ionescu n-a spus nimic, doar l-a privit cu disprețul și dezamă- girea omului care știe ce-l așteaptă.

- Îmi rezerv dreptul la tăcere.

Puteți să mă rețineți ca să nu mai ținem presa pe aici. Liniștea inculpatului îl agita pe procuror. Nu așa își plănuise el lucrurile.

- Realizezi că o să stai în arest luni bune. Lasă aroganța și vorbește. Îl vreau pe ăsta- și-i arată un nume scris pe un bilețel.

- Nu-l cunosc.

- Minți! Ai convorbiri cu el. Sunt denunțători care te-au turnat.

- Nu-l cunosc.

- Bine, cum vrei. Ești un prost.

A semnat nervos ordonanța de reținere pe 24 de ore și a chemat doi polițiști să-l escorteze la arest. Cu capul sus și cu cătușele la vedere domnul Ionescu și-a făcut drum prin marea de camere și microfoane curioase.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X