Editura Evenimentul si Capital

Deficitul bugetar e în scădere

Sediul Ministerului Finantelor
Autor: | | 0 Comentarii | 203 Vizualizari

Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 1,74 miliarde de lei după primele şapte luni ale acestui an, respectiv la 0,2% din produsul intern brut (PIB). Comparativ, în primul semestru din 2016, execuţia bugetară arăta un sold negativ de 3,85 miliarde de lei sau 0,5% din PIB, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Venituri mai mici

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 129,6 miliarde de lei, reprezentând 17,1% din PIB, au fost cu 2,4% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri la încasările din impozitul pe profit (+10,5%), accize (+7,1%), contribuţii de asigurări sociale (+6,6%), impozitul pe salarii şi venit (+2,8%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+14,7%). Pe de altă parte, încasările din TVA s-au redus cu 10,1%. 

Cheltuieli mai mari

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 131,4 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB. 

- Cheltuielile de personal au crescut cu 10,2%.  - Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,4%.  - Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,9%. - Cheltuielile pentru investiţii au fost cu aproximativ 2,7% mai mari. 

Bugetul de stat pentru 2016 este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate